IZRAEL POPUSTIO Uklonjene sve bezbednosne mere u Jerusalimu, molitve ponovo u Al-Aksi

Izvor: Blic, 27.Jul.2017, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZRAEL POPUSTIO Uklonjene sve bezbednosne mere u Jerusalimu, molitve ponovo u Al-Aksi

Izraelska policija saopštila je danas da su uklonjene sve nedavno uvedene bezbednosne mere postavljene na ulazu u sveto mesto u Starom gradu u Jerusalimu.

- Policija je bezbednosne mere vratila na nivo pre terorističkog napada na Haram el-Šarif, 14. jula - rekla je za AFP portparolka izraelske policije Luba Samri.

Izraelska vlada je pre tri dana odlučila da ukloni detektore za metal koji su postavljeni na ulazu u sveto mesto u Starom gradu u Jerusalimu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Izraelski kabinet za bezbednost prihvatio je "preporuku svih organa bezbednosti da promeni proveru pomoću detektora za metal na bezbednosnu proveru zasnovanu na naprednim tehnologijama i drugim sredstvima", saopštila je tada kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Izrael je postavio detektore za metal posle napada u kojem su ubijena dva policajca ubijena 14. jula, što je razbesnelo Palestince.

Jerusalimski muftija: Status kvo obnovljen, molitve ponovo u Al-Aksi

Jerusalimski muftija Muhamed Husein objavio je da se stanje na glavnom jerusalimskom svetilištu vratilo na onakvo kako je bilo pre oružanog napada 14. jula i da će se kao rezultat toga obnoviti molitve u džamiji Al -Aksa, preneli su izraelski mediji.

Muftija je to najavio nakon što su rano jutros uklonjene sve preostale nove bezbednosne mere na ulazima na sveto mesto koje Jevreji zovu Brdo hrama, a muslimani Haram al Šarif ( Uzvišeno utočište).

Uprava je najpre jutros odlučila da se jutarnje molitve danas održe van svetilišta, kao i ranijih dana otkako su detektori postavljeni, nakon pomenutog napada na tom mestu pre nepune dve nedelje u kome su poginula dva izraelska policajca.

Izraelske bezbednosne snage su se zato pripremale za moguće sukobe u petak, kada se povodom tradicionalnih molitvi u podne očekuje dolazak velikog broja vernika. Te snage smatraju da je stanje onakvo kakvo je bilo pre napada jer nema nikakve efektivne inspekcije ni na jednom od ulaza za muslimane.

Policija se zato nadala da će sada muslimanski vernici koji su se zbog metalnih detekora u znak protesta molili van svetilišta sada ući i džamiju, kao što je bilo uobičajeno, a muftija je to i najavio, potvrdivši da je obnovjen status kvo na osnovu koga muslimani imaju ekskluzivno pravo da se tamo mole.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Uklonjene sporne bezbednosne mere na Brdu hrama

Izvor: Radio 021, 27.Jul.2017

Izraelska policija saopštila je danas da su uklonjene sve nedavno uvedene bezbednosne mere postavljene nedavno na Brdu hrama u Jerusalimu...- Policija je bezbednosne mere vratila na nivo pre terorističkog napada, 14. jula - rekla je portparolka izraelske policije Luba Samri...Izraelska vlada je pre...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.