ITALIJA U PROBLEMU Dobrodošli u državu Veneciju

Izvor: Blic, 01.Nov.2014, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ITALIJA U PROBLEMU Dobrodošli u državu Veneciju

Nakon škotskog referenduma, i drugi pokreti za nezavisnost u Evropi traže svoju medijsku pažnju, a u Italiji, zemlji koja se ujedinila tek 1861. godine, ima ih najviše, prenosi Bi-Bi-Si.

Pokret za nezavisnost Venecije, predvođen bogatim preduzetnikom Đanlukom Busatom, nedavno je bio na naslovnicama zahvaljujući neobavezujućem onlajn referendumu na kojem je 87 odsto učesnika glasalo za nezavisnost.

Dva časa vožnje ka istoku nalazi se Trst, još jedan grad koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ima svoj pokret za nezavisnost.

Odmah nakon rata Trst, tada na granici sa komunističkom Jugoslavijom, priznat je kao slobodna država po međunarodnim zakonima, iako je ostao pod vojnom upravom još sedam godina, a 1954. vraćen je Italiji.

Članovi Pokreta za slobodnu teritoriju Trsta, koji poslednjih meseci okuplja od dve do osam hiljada ljudi na svojim skupovima, smatraju da je grad pod okupacijom.

Pokret za slobodnu teritoriju Trsta traži nezavisnost grada i okoline i uvođenje italijanskog, slovenačkog i hrvatskog kao ravnopravnih službenih jezika.

Pripadnici ovog pokreta uvereni su da je Trst po međunarodnim zakonima slobodan grad. Pozivaju se na povelju Saveta bezbednosti iz 1947. godine, koja je priznala Trst i okolinu kao slobodnu državu.

Bi-Bi-Si navodi da ta slobodna teritorija nije nikad postojala u praksi. Tokom sedam godina tršćanske nezavisnosti gradom su upravljale Britanija, Amerika i Jugoslavija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.