IS objavila snimak pogubljenja osmorice šiita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2015, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IS objavila snimak pogubljenja osmorice šiita

Ekstremistička grupa Islamska država (IS) objavila je novi video snimak, koji prikazuje njene borce kako odrubljuju glave osmorici muškaraca za koje kažu da su šiitski muslimani.

Pripadnici IS u snimku postavljanom na društvenim medijima, kažu da je pogubljenje izvršeno u centralnoj sirijskoj pokrajini Hama.

Iako to nije zvanično potvrđeno, snimak deluje autentično i uklapa se u druge izveštaje agencije AP.

Sirijska opservatorija za ljudska prava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa sedištem u Londonu, saopštila je da je snimak autentičan, navodi američka agencija.

Pripadnici IS odrubili su glave desetinama ljudi, od kada su prošle godine zauzeli velike delove Iraka i Sirije i proglasili kalifat.

Na video snimku, muškarci u narandžastim uniformama i rukama vezanim iza leđa odlaze na jednu poljanu, predvođeni dečacima tinejdžerima. Njih zatim preuzimaju borci Islamske države.

Pošto dečak preda noževe pripadnicima IS, oni zarobljenicima odrubljuju glave.

Jedan od boraca obraća se na snimku, nazivajući šiite "prljavim nevernicima" i poručuje da vojna kampanja protiv IS samo čini tu grupu jačom.

"Naši mačevi će uskoro, daće Bog, susresti Nuseire i njihove saveznike kao što su Bašar i njegova partija", poručio je borac IS, misleći na sirijskog predsednika Bašara al Asada i libansku grupu Hezbolah koja se bori na njegovoj strani, dok Nuseirima pogrdno naziva Asadovu šiitsku sektu Alavita.

U međuvremenu, libanska državna agencija NNA, navela je da porodica Junesa Hudžairija, otetog u januaru u gradu Arsal na sirijskoj granici, tvrdi da mu je odrubljena glava, što su videli na društvenim medijima.

Za sada nije jasno da li je Hudžairi među osmoricom s video snimka, jer je on bio sunit, a otmičari tvrde da su svi pogubljeni šiiti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.