IDIL se štiti ceradama od vazdušnih udara SAD

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Apr.2016, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IDIL se štiti ceradama od vazdušnih udara SAD

Piše: James Miller (Priredio: Dragan Štavljanin)

Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) je sve slabija i izgubila je 40 odsto teritorije, procenjuju Sjedinjene Države. Međutim, uprskoj vojnim porazima, IDIL je daleko od potpunog uništenja. Stoga, SAD-u predstoji još mnogo izazova.

Kada je Abu Bakr al-Bagdadi u govoru u Velikoj džamiji 29. juna 2014. najavio formiranje "Islamskog kalifata", novoproklamovan IDIL imao je mnoga obeležja prave >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << države: granice na kojima su patrolirale njene snage.

Imao je vojsku, specijalne jedinice, policije, obaveštajnu službu, skupljače poreza, press službu, inženjere, jasno struktuirnu hijerarhiju, kao i definisanu unutrašnju i spoljnu politiku.

Za razliku od svog prethodnika Al Kaide, koja je bila u stanju da uspostavi samo "duhovnu državu" među sledbenicima, lider IDIL-a Al Bagdadi je stvorio organizaciju koja je uspela da osvoji i vlada čitavom teritorijom, ne samo pojedinim gradovima.

Međutim, situacija se promenila i Islamska država Iraka i Levanta je sve slabija. Sjedinjene Američke Države procenjuju da su iračke i kurdske snage povratile 40 odsto teritorije koju su držali ekstremisti.

Jedan neimenovani američki zvaničnik je nedavno kazao za "USA Today" da su prihodi IDIL-a od nafte opali za 50 procenata.

Američki general-major Piter Gersten (Peter) je izjavio da je u vazdušnim udarima međunarodne koalicije uništeno 800 miliona dolara gotovine koju je IDIL čuvao po kućama i drugim skrovištima. Takođe, da je dezerterstvo među ekstremistima povećano za 90 odsto.

Gersten je dodao da je, za razliku od ranijeg mesečnog priliva od 2.000 boraca, taj broj sada smanjen na 200.

Ako su tačni ovi podaci, više pripadnika IDIL strada u napadima snaga predvođenih SAD-om nego što strani borci stignu da popune upražnjena mesta.

Što je još gore po islamiste, među stradalima su i neki od njihovih lidera. U martu je ubijen Abd al-Rahman Mustafa al-Kaduli, glavni finansijer IDIL-a. Prethodno je stradao Omar al-Šišani, poznatiji kao Omar "Čečen", "ministar rata" u IDIL-u.

Ubijeno je i mnoštvo manje poznatih lidera ove organizacije, među njima i "guverner" Al-Hamadani regije u Iraku, Barzan al-Husam.

Mada najveću medijsku pažnju izaziva likvidacija lidera ekstremista, ubistvo lokalnih vođa i komandanata na terenu u vazdušnim udarima možda ima veći uticaj na uništavanje strukture upravljanja, čime se dovodi u pitanje percepcija da je IDIL zaista država, već da je reč tek o terorističkoj grupaciji.

Međutim, uprkos vojnim porazima, IDIL je daleko od potpunog uništenja. Stoga, SAD predstoji još mnogo izazova.

Američke snage su na ovaj ili onaj način prisutne u Siriji od prošle godine. Štab im je u vazduhoplovnoj bazi Rmelijan na severu Sirije i cilj je da pomognu članovima međunarodne koalicije u suzbijanju IDIL.

Predsednik SAD, Barak Obama, je saopštio da će poslati još 250 pripadnika specijalnih jedinica.

Veliki izazov za SAD je nedostatak pouzdanih obaveštajnih podataka sa terena kako bi vazdušni udari bili efikasniji. Prema nedavnom izveštaju pukovnika američke Centralne komande (CENTCOM) Peta Rajdera (Pat Ryder), međunarodna koalicija je izvela 91.000 letova i 12.000 udara, odnosno 13 procenata.

Sa smanjivanjem teritorije koju kontroliše IDIL, biće sve teže pronaći, identifikovati i uništiti njihove ciljeve akcijama iz vazduha.

Lideri ekstremista su smislili jednostavni, ali opaki plan kako da osujete američke napade.

Prema nezvaničnim informacijama, oni nastoje da pokrivaju puteve i ulice u gradovima koje kontroliše sa ceradama, praveći neku vrstu tendi tako da je skoro nemoguće iz aviona uočiti njihove pokrete ispod, odnosno, uočiti razliku između islamista i civila koje inače terorišu.

Jedan lokalni novinar je poslao sliku iz Rake, središta IDIL-a u Siriji, na kojima se vidi tako razvučena platna i ukoliko se ovakva strategija pokaže delotvornom, može se očekivati njena primena i u drugim mestima.

Na kraju se može ispostaviti da je to efikasnija odbrana nego sofisticirano protivvazdušno oružje. Dakle, IDIL ima sve manje novca, ali su i cerade mnogo jeftinije od oružja.

SAD, stoga, treba da prilagode svoju taktiku i usredsrede se na veoma složenu dinamiku na terenu u kojoj je mnogo frakcija a što ne ide u prilog Vašingtonu.

Prošle sedmice su islamisti postavili slike na društvenim mrežama na kojima se vidi kako američki avioni pomažu anti-Asadovim opozicionim snagama, a koje se trenutno bore protiv IDIL-a i saterane su uz tursku granicu bez obzira na podršku iz vazduha.

Početkom godine, koalicija Iranske revolucionarne garde, boraca Hezbolaha i iračkih šiitskih milicija borile su se na strani sirijske armije u cilju probijanja linije fronta na severu Sirije čiji veći deo godinama kontrolišu umerene opozicione snage. IDIL je iskoristio ovu situaciju i pokrenuo ofanzivu osvojivši veliki deo teritorije na zapadu i severu Sirije.

Kurdski borci (YPG) takođe su pokrenuli ofanzivu protiv anti-Asadovih opozicionih snaga na zapadu zemlje, tako da su njihove manje jedinice sada u blokadi.

Oni su uspeli da početkom aprila osvoje delove teritorije potiskujući IDIL, ali se stanje na terenu promenilo kada su ekstremisti pokrenuli novu ofanzivu sredinom ovog meseca.

Američke snage su do sada, uglavnom, delovale na istoku Sirije. Ako su tačne informacije da su proširile akcije i na severni deo zemlje, očito se radi o pokušaju da zaštite granicu sa Turskom i ohrabre ovu frustiranu članicu NATO.

Međutim, IDIL i dalje postiže vojne pobede. Prema nezvaničnim informacijama, u sredu je osvojio pet sela nedaleko od turske granice i blizu je zaokruživanja i uništenja opozicionih snaga u tom delu Sirije koje brane najvažniji i jedini granični prelaz koji kontrolišu u severnom Alepu.

IDIL je pokazao sposobnost prilagođavanja i nakon teških poraza. Uprkos vojničkim pobedama nad ovom ekstremističkom organizacijom u poslednjih 20 meseci, američki komandanti priznaju da predstoje novi izazovi.

IDIL trenutno koristi vojničku slabost jednog od svojih ključnih neprijatelja – anti-Asadovih opozicionih snaga – i učvršćuje svoje pozicije u Siriji i Iraku.

Sledeća faza ove borbe biće mnogo manje jasna, ali Islamska država Iraka i Levanta veoma dobro zna da "oluja" stiže i zato se priprema za nju – novim ofanzivama i štitom od cerada.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.