I žene mogu da budu Džejms Bond

Izvor: B92, 06.Mar.2015, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"I žene mogu da budu Džejms Bond"

Žene u britanskim obaveštajnim službama ne napreduju dovoljno zbog službenika na srednjim položajima koji imaju tradicionalni muški mentalitet i stav.

To se navodi u izveštaju odbora za Obaveštavanje i bezednost britanskog parlamenta.

U izveštaju se navodi da žene čine 37 odsto zaposlenih u kontra-obaveštajnoj službi MI5, obaveštajnoj službi MI6 i centru za prisluškivanje GCHQ, ali na naprednijim položajima čine samo 19 odsto.

Odbor parlamenta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi da bi obaveštajne službe trebalo da više regrutuju sredovečne žene i majke koje imaju "dragoceno životno iskustvo". Ocenjeno je i da istovetno osoblje može dovesti do predrasuda koje ometaju rad u špijunaži.

Poslanici su predložili da obaveštajne službe traže žene s decom preko popularnog internet foruma "Mumsnet", posvećen roditeljstvu i deci.

U izveštaju je i izražena bojazan da su žene s decom gurnute u odeljenja za ljudske resurse ili finansije, umesto da rade na operacijama u inostranstvu ili da se sastaju s agentima na terenu.

Britanskim obaveštajnim službama dugo dominiraju muškarci i mačo imidž popularizovan novelama Džona Le Karea ili filmovima o Džejmsu Bondu.

Tajne sluzbe u Velikoj Britnaiji prolaze ipak kroz promene. Stela Rimington je 1992. postala prva žena na čelu MI5, tri goine pre nego što je Džudi Denč glumila šeficu agentu 007. Prethodnih nekoliko godina špijunske službe su kroz kampanje predstavljene i kao dobro mesto za žene i homoseksualce.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.