I JOŠ HTELI DA ZATAŠKAJU: Australija greškom objavila lične podatke Putina, Obame i drugih lidera

Izvor: Kurir, 30.Mar.2015, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I JOŠ HTELI DA ZATAŠKAJU: Australija greškom objavila lične podatke Putina, Obame i drugih lidera

Brojevi pasoša, podaci o vizama i druge lične informacije 31 svetskog lidera koji je bio na samitu G20 u Brizbejnu otišli su u beli svet

LONDON - Lični podaci svetskih lidera koji su učestvovali na samitu G20 u Brizbejnu otkriveni su greškom Imigracione službe Australije, koja ih potom nije ni obavestila o tom propustu, piše danas Gardijan.

List prenosi da je jedan zaposleni u Imigracionoj službi slučajno poslao organizatorima fudbalskog turnira Azijski kup >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << brojeve pasoša, podatke o vizama i druge identifikacione podatke učesnika samita.

Passport details of Obama and other world leaders 'accidentally' revealed http://t.co/KkiWGgkk3U pic.twitter.com/0B0ALD57mA

Među učesnicima samita, čiji su podaci otkriveni, nalaze se predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama, ruski predsednik Vladimir Putin, nemačka kancelarka Angela Merkel, kineski predsednik Sji Đinping, indijski premijer Narendra Modi, japanski premijer Šinzo Abe, indonezijski predsednik Joko Vidodo i britanski premijer Dejvid Kameron.

Direktor Odeljenja za vize australijskog Ministarstva za imigraciju i zaštitu granica obavestio je australijskog komesara za zaštitu privatnosti o incidentu 7. novembra 2014. i potražio hitan savet. U imejlu, koji je poslat kancelariji komesara, navodi se da je prema australijskim zakonima o slobodi protoka informacija, službenik u toj agenciji odgovoran za kršenje bezbednosti podataka jer je slučajno poslao lične podatke svetskih lidera članu lokalnog organizacionog komiteta Azijskog kupa, koji je u januaru održan u Australiji.

"Lični podaci, koji su otkriveni su ime, datum rođenja, zvanje, nacionalnost, broj pasoša, broj vize 31 svetskog lidera, među kojima su premijeri, predsednici i drugi visoki funkcioneri, koji su učestvovali na samitu G20", navodi se u imejlu i dodaje da je povreda zaštite ličnih podataka ljudska, a ne institucionalna ili sistemska greška.

Službenik nije proverio da li je u programu “Microsoft outlook” uneo pravog primaoca, što je dovelo do toga a imejl završi u rukama pogrešne osobe. U imejlu se navodi da je "malo verovatno da je informacija dostupna javnosti" dodajući da odsustvo drugih ličnih podataka "znatno ograničava" rizik od povrede privatnosti. Neovlašćeni primalac je obrisao imejl i "ispraznio folder sa obrisanim podacima", dodaje se u imejlu.

Personal details of 31 world leaders 'leaked during G20 in Australia' http://t.co/EoLQE8nYaj

Iz lokalnog organizacionog komiteta Azijskog kupa poručuju da ne veruju da je imejl dostupan, da se može vratiti ili sačuvati negde van sistema. Službenica imigracione agencije je, potom, dala preporuku da se svestki lideri ne obaveste o otkrivanju njihovih ličnih podataka.

"S obzirom na to da su rizici o otkrivanju podataka veoma mali i da su preduzete mere da se ograniči dalja distribucija imejla, ne smatram da je neophodno da se obaveste klijenti o otkrivanju podataka", napisala je ona. Ta preporuka je u suprotnosti sa zakonima o zaštiti privatnosti u nekim zemljama, čiji su lideri učestvovali na samitu. Zakoni o zaštiti liČnih podataka Velike Britanije, Nemačke i Francuske propisuju da osobe, kod kojih je došlo do kršenja bezbednosti ličnih podataka, budu o tome obaveštene. Ne zna se, međutim, da li je imigraciona služba naknadno obavestila svetske lidere o povredi bezbednosti ličnih podataka.

Zamenik lidera opozicije u Australiji Tanja Plibersek tražila je od premijera te zemlje Tonija Abota da objasni zašto svetski lideri nisu informisani o otkrivanju njihovih podataka. Gardijan prenosi da bi taj incident mogao da ugrozi australijski vladu, koja je prošle nedelje usvojila kontraverzne zakone, prema kojima telekomunikacione kompanije moraju dve godine da čuvaju podatke o telefonskom i internet saobracaju korisnika što je izazvalo zabrinutost.

Članica Senata iz Zelene Stranke Sara Hanson-Jang istakla je da je vlada prošle nedelje tražila od australijskog naroda da joj poveri podatke na internetu, a sada "saznajemo da su otkrili podatke svetskih lidera".

"Ovo je još jedan ozbiljan propust nekompetentne vlade", smatra ona.Australijska imigraciona služba je, takođe, odgovorna za najveći propust kada je reč o zaštiti podataka, koje je načinila jedna državna agencija.

Britanski list "Gardijan" je u februaru 2014. godine otkrio da je agencija na sajtu greškom objavila podatke o skoro 10.000 ljudi u pritvoru, koji su većinom tražili zahtev za azil.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Australija greškom otkrila lične podatke svjetskih lidera

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Mar.2015

LONDON - Lični podaci svjetskih lidera, koji su učestvovali na samitu G20 u Brizbejnu, otkriveni su greškom Australijske imigracione službe, koja ih potom nije obavijestila o tom propustu, piše danas "Gardijan"...List prenosi da je jedan zaposleni u imigracionoj službi slučajno poslao organizatorima...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.