I Berlin na meti islamista?

Izvor: Vesti-online.com, 08.Feb.2016, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Berlin na meti islamista?

Otkako je u četvrtak objavljena vest da je Aleksanderplac, jedan od najvećih saobraćajnih čvorova u Berlinu, bio meta terorističkih napada grupe alžirskih islamista, na ovoj stanici je pojačan je policijski nadzor, ali su se pojavile i mnoge spekulacije. Da li je cilj zaista bio popularni "Aleks" ili nezaobilazna turistička destinacija "Čekpoint Čarli"?

Policija je još istog dana demantovala obe verzije i saopštila jedino da postoje dvojica osumnjičenih, od kojih je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << jedan uhapšen. U široko organizovanoj raciji, obavljen je pretres više stanova i dva radna mesta, a zaplenjeni su kompjuteri i mobilni telefoni.

Kasnije u toku dana postali poznati su još neki detalji. Osumnjičeni su se u jednom prisluškivanom razgovoru dogovarali da li je "Čekpoint Čarli" dovoljno efektan cilj za napad. Uhapšeni 49-godišnji Alžirac po imenu Sadik radio je u dve prodavnice peciva, i to upravo na ove dve lokacije. On je stanovao pod lažnim imenom u jednoj maloj sobi u zajedničkom stanu.

Drugi osumnjičeni je takođe Alžirac (31) i stanuje na Tempelhofu. Policija je i tamo pretresla stan, ali on ipak nije uhapšen zbog nedostatka dokaza.

Policija je sigurna da je ipak uspela da osujeti terorističke planove islamista u najranijoj fazi. Za njima je izdata međunarodna poternica. U raciji u četvrtak ujutro u tri nemačke pokrajine učestvovalo je 450 policajaca. Kao glavnoosumnjičeni važi 35-godišnji Alžirac iz izbegličkog doma u Atendornu u Zauerlandu, koji je uhapšen, ali ne zbog mogućih terorističkih napada.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.