Hrvatsko ministarstvo o izveštaju Stejt Departmenta o verskim slobodoma

Izvor: Blic, 17.Avg.2017, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatsko ministarstvo o izveštaju Stejt Departmenta o verskim slobodoma

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je danas da je primilo na znanje izveštaj američkog Stejt departmenta o verskim slobodama u Hrvatskoj za prošlu godinu, u kom se upozorava na veličanje NDH i umanjivanje ustaških zločina i istaklo da vlada zaštitu svih prava stavlja na najviši nivo.

Reagujući na izveštaj o verskim slobodama za 2016. iz ministarstva naglašavaju da "aktuelna vlada stavlja na najviši nivo zaštitu svih prava, kako manjinskih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tako i nacionalnih, verskih i svih drugih". Dodaje se kako u dijalogu s predstavnicima svih manjina vlada promoviše međusobno uvažavanje, saradnju, solidarnost, konstruktivni dijalog i odgovorno suočavanje sa svim društvenim problemima. "U tom pogledu ćemo nastaviti i razmenu mišljenja vezano za pitanja navedena u izvješću za 2016." s američkom vladom, zaključuje se u sopštenju, a prenosi novinska agencija Hina.

Stejt Department je u utorak objavio redovni godišnji izveštaj o verskim slobodama u svetu za 2016., uključujući i Hrvatsku. Kao događaje koji oslikavaju stanje verskih sloboda, Vašington je istakao komemoraciju u logoru smrti Jasenovcu koju su bojkotovali jevrejski i srpski čelnici, optužujući tadašnju vladu HDZ-a i Mosta da umanjuje ustaške zločine. Američka administracija piše i o maršu 5.000 ljudi na Saveta za elektronske medije koje je suspendovalo program televizije Z-1 zbog talk-showa u kojem je voditelj pozvao gledaoce da se drže dalje od pravoslavne crkve u Zagrebu jer bi "četnički vikari" mogli izaći i "zaklati" nevine prolaznike. Spominje se i fudbalska utakmica između Hrvatske i Izraela kada su navijači izvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni", kao i sporni dokumentarni film Jakova Sedlara "Jasenovac-Istina". Stejt Department spominje i zabrinutost Srpske pravoslavne crkve zbog rastuće društvene netolerancije i podatka da je u 2016. bilo 20 vandalskih napada da njenu imovinu, pet manje nego godinu dana ranije. Otkrivena su samo dvojica počinitelja protiv kojih je suđenje u toku.

Vašington upozorava i da vlada nije rešila nijedan veći zahtev SPC-a za povratkom imovine, uključujući u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima, kao niti zahteve za vraćanje jevrejske imovine oduzete tokom Drugog svetskog rata.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.