Hrvatska među 25 najvećih izvoznika vojne opreme

Izvor: Blic, 31.Mar.2015, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska među 25 najvećih izvoznika vojne opreme

Prema rezultatima Agencije Alan, izvoz naoružanja i vojne opreme iz Hrvatske u 2014. iznosio je oko 1,5 milijardi kuna (196,2 miliona evra) ugovorenih i realizovanih poslova, što je 20 odsto više u odnosu na godinu ranije.

U poređenju s nekoliko poslednjih godina reč je o rekordnoj vrednosti izvoza najmodernije vojne opreme i naoružanja proizvedenih u dvadesetak domaćih kompanija, što Hrvatsku svrstava među 25 najvećih izvoznika, piše Tportal.

Najveći prošlogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvoznik je karlovačka kompanija HS Produkt koja je izvezla 434.520 pištolja, i to najvećim delom na tržište Sjedinjenih Američkih Država, čiji je proizvod i puška VHS.

Predsednik Uprave Agencije Alan, koja je registrovana državna kompanija za izvoz, Ivan Nekić kaže da se hrvatski izvoz temelji na novim tehnologijama i proizvodima, i to u pravilu u zemlje koje su respektabilni kupci i u kojima se ne štedi i ne kupuje jeftina roba. Tako se hrvatski pištolj koji je dosad proizveden u nekoliko miliona primeraka prodaje u SAD-u, VHS puška na Bliskom istoku.

Prema nekim pokazateljima i količini izvoza, kao i činjenici da se hrvatski proizvodi vojne industrije mogu danas naći u četrdesetak zemalja sveta, mogli bismo se smestiti među 25 najvećih izvoznika vojne opreme u svetu, kaže Nekić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.