Hrvati protestuju zbog spomenika Puniši Račiću u Crnoj Gori

Izvor: N1 televizija, 14.Jul.2017, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati protestuju zbog spomenika Puniši Račiću u Crnoj Gori

Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore osudilo je otkrivanje spomenika Puniši Račiću, trostrukom osuđenom ubici hrvatskih poslanika u parlamentu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS).

Spomen ploča u crnogorskom selu Slatina podignuta je, kako se na njoj navodi, "znamenitom narodnom poslaniku" Puniši Račiću, koji je 1928. u skupštini ubio osnivača HSS-a i istaknutog hrvatskog političara Stjepana Radića i još dvojicu hrvatskih poslanika Pavla Radića i Đuru Basaričeka, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << doj je još dvojicu - Ivana Granđu i Ivana Pernara – ranio.

"Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošem, već je po svojim zlodelima poznat i na severu Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj, Makedoniji, kao i po nezapamćenoj pljački šume u vlasništvu manastira u Dečanima te po pripremanju svrgavanja dinastije Petrović u Crnoj Gori. Time nas još više zabrinjava nelegalno podizanje spomenika, protivno članu 10 Zakona o spomen-obeležjima koji izričito brani podizanje spomenika osobama kakav je bio gore spomenuti Račić", navodi se u saopštenju Hrvatskog nacionalnog veća, jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori.

Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore najenergičnije poziva crnogorske državne institucije da se i u ovom, kao i u svim drugim slučajevima, striktno poštuje Zakon o spomen obeležjima.

Hrvatska seljačka stranka (HSS) takođe je reagovala na otkrivanje spomen-ploče Puniši Račiću, najoštrije osudivši taj čin, i pozvala je hrvatsku vladu da uputi hitno protestnu notu Crnoj Gori.

"Hrvatska seljačka stranka upućuje zahtev Vladi Republike Hrvatske da hitno uputi najoštriju protestnu notu Vladi Crne Gore zbog događaja u Slatini kod Andrijevice, prilikom kojeg je otkrivena spomen-ploča 'znamenitom narodnom poslaniku' Puniši Račiću, a ustvari atentatoru na vođu hrvatskog naroda Stjepana Radića i ostale hrvatske poslanike u beogradskoj skupštini 20. juna 1928. godine. Nad tim varvarskim činom i danas se grozi ceo civilizovani svet", ističu iz HSS-a u saopštenju.

HSS napominje da je Hrvatski sabor 20. jun proglasio Danom sećanja na Stjepana Radića i žrtve atentata u beogradskoj skupštini 1928. godine i ističe da "ovaj blasfemični i primitivni čin duboko vređa ne samo članove Hrvatske seljačke stranke, već i hrvatski narod u celini".

Stoga HSS, kako se ističe, od hrvatske vlade i ministarstva spoljnih i evropskih poslova zahteva da preduzmu sve u cilju trenutnog uklanjanja spomenika "krvniku i atentatoru Puniši Račiću".

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Crnoj Gori otkriven spomenik Puniši Račiću, iz Hrvatske stižu osude

Izvor: Blic, 14.Jul.2017

U crnogorskom selu Slatina, nadomak Andrijevice, otkriven je spomenik Puniši Račiću, koji je kao narodni poslanik u skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1928. godine ubio grupu hrvatskih poslanika na čelu sa osnivačem Hrvatske seljačke stranke Stjepanom Radićem...Hrvatsko nacionalno...

Nastavak na Blic...

NA POMOLU DIPLOMATSKI SUKOB Hrvatska šalje oštru poruku Crnoj Gori zbog PODIZANJA SPOMENIKA OVOM ČOVEKU

Izvor: Blic, 14.Jul.2017

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNVCG) osudilo je danas otkrivanje spomenika u selu Slatina, u Crnoj Gori , Puniši Račiću, trostrukom osuđenom ubici hrvatskih parlamentarnih zastupnika u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS)."Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošem, već...

Nastavak na Blic...

Vlada Crne Gore najavila uklanjanje spomenika Račiću

Izvor: RTS, 14.Jul.2017

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je da će nadležni organi ukloniti spomen-obeležje Puniši Račiću, koje je podignuto u njegovom rodnom selu Slatina, kod Andrijevice. . Ministarstvo je najoštrije osudilo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.