Holandski vojnici tuže državu zbog Srebrenice

Izvor: Vesti-online.com, 27.Sep.2016, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandski vojnici tuže državu zbog Srebrenice

Oko stotinu bivših holandskih pripadnika mirovnih snaga UN možda će tužiti holandsku vladu zato što ih je poslala da brane Srebrenicu 1995. godine.

Njihov advokat je izjavio da su oni poslati u Srebrenicu nakon što je ministarka odbrane priznala da je to bila "nemoguća misija".

- Država (Holandija) je ove vojnike poslala u nemoguću misiju, a zatim ih napustila - rekao je advokat Majkl Ruperti AFP-u.

Advokat navodi da je misija u Srebrenici, vojnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << "nanela veliku štetu, fizički, psihički, finansijski, kao i štetu u njihovom društvenom životu".

U junu ove godine, ministarka odbrane Dženin Henis-Plašert izjavila je da je bataljon poslat u Bosnu "bez adekvatne pripreme, bez odgovarajućih sredstava, sa malo informacija, kako bi zaštitili mir koji više ne postoji".

- To je bila nerealna misija, u nemogućim okolnostima - rekla je ona.

Advokat vojnika navodi da su njegovi klijenti već 20 godina na "lošem glasu" i da ih i dan danas ljudi i na fudbalski tribinama zapitkuju "zašto nisu preduzeli nešto".

- Njihova ljudska i vojna reputacija je mnogo pretrpela, jer su napušteni od sopstvene vlade", rekao je Ruperti i napomenuo da pre podnošenja tužbe želi da se sastane sa ministarkom odbrane.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.