Hitni razgovori Severne i Južne Koreje

Izvor: VOA, 23.Avg.2015, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hitni razgovori Severne i Južne Koreje

Funkcioneri Severne i Južne Koreje nastavili su danas maratonske razgovore da bi izbegli rat na poluostrvu.

Na početku jučerašnjih razgovora Južna Koreja je izvestila o neobičnim kretnjama vojnika i podmornica na Severu. Pjongjang je prebacio 70 posto svojih podmornica iz njihovih baza i one su sada van radara izvestilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane. Predstavnik ministarstva je to okarakterisao kao "potez bez presedana".

Severna Koreja je takodje udvostručila >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << svoje artiljerijske snage na liniji fronta na granici sa Jugom, kako navodi Seul. Južnokorejsko ministarstvo odbrane je  saopštilo da Severna Koreja s jedne strane učestvuje u dijalogu, a sa druge se priprema za sukob.

Pjongjang je naime pretio vojnom akcijom ukoliko Seul do odredjenog roka ne okonča propagandne emisije namenjene komunističkom severu . Krajnji rok je prošao bez incidenta i razgovori su počeli 90 minuta kasnije. U Vašingtonu funkcioneri Bele kuće navode da je predsednik Obama redovno obaveštavan o situaciji na Korejskom poluostrvu.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.