Himalaji: Stradala 24 planinara

Izvor: RTV Pink, 16.Okt.2014, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Himalaji: Stradala 24 planinara

Najmanje 24 planinara i vodiča poginulo je u snežnoj mećavi na nepalskoj strani Himalajima, a strahuje se da bi taj broj mogao biti i veći.



ela nastradalih stranih planinara i nepalskih vodiča pronađena su na putu Anapurna, koji planinari često koriste, saopštile su lokalne vlasti. Spasilačke ekipe nastavljaju potragu za oko 100 nestalih osoba. Među njima ima stranih državljana i još lokalnih vodiča. Snežna mećava je u utorak zahvatila nepalski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV Pink << deo Himalaja koji se obično koristi za osvajanje Mont Everesta. Na popularnoj stazi Anapurna pronađena su 24 tela dok se za petoricu planinara, koji su ostali u kampu kada je došlo do lavine, pretpostavlja da su poginuli, a njihova tela još uvek nisu pronađena, prenela je agencija AFP. Spasilačke službe uspele su da spasu 43 nasukana planinara, ali za više od 100 potraga i dalje traje, rekao je policijski predstavnik Ganeš Rai. Među nestalima su i dva slovačka planinara i trojica nepalskih vodiča koji su bili stacionirani u kampu na visini od 8.167 metara kada je došlo do lavine u utorak uveče. Helikopteri su pokušali da ih lociraju, ali nikakvih znakova nema, zato pretpostavljamo da su mrtvi, rekao je Rai. Pronađena su tela i četvorice Kanađana, dvojice Izraelaca, po jednog Poljaka, Vijetnamca, Indijca i Nemca i 11 Nepalaca, dok se za trojicu još uvek ne zna nacionalnost, rekao je Rai, dodavši da je većina njih izgubila život u lavini u distriktu Manang. S druge strane, trojica nepalskih vodiča su poginula u snežnoj oluji izazvanoj ciklonom Hudhuh koji je pogodio himalajski region u centralnom Nepalu, saopštili su lokalni zvaničnici. Područje Anapurne pogodile su neuobičajeno velike snežne padavine ove sedmice izazvane ciklonom Hudhud.

Nastavak na RTV Pink...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV Pink. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV Pink. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.