Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Jul.2016, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Herman: ID vodi "brutalan rat", poboljšati bezbednost

Islamska država vodi "brutalan rat agresijom protiv našeg načina života", ocenio je danas ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joahim Herman i pozvao na poboljšanje bezbednosti i veće prisustvo policije.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Bavarske Horst Zehoferom ocenio da se bezbednosna situacija u Nemačkoj pogoršala i poručio da se nelegalna i nekontrolisana imigracija u Nemačku mora zaustaviti.

Herman je rekao da zvaničnici pretpostavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da postoji islamistička pozadina napada sekirom i nožem u vozu u Vircburgu i bombaškog napada u Ansbahu koja, kako je naglasio, mora da se shvati ozbiljno, preneo je Rojters.

On je dodao da nemačka vojska ne bi trebalo da bude korišćena kao zamena za policiju, ali je upitao zašto ona ne bi mogla da pruža pomoć policiji.

Herman je ocenio da se moraju značajno smanjiti prepreke za deportaciju izbeglica istakavši da deportacije ne mogu više biti zaustavljane samo iz medicinskih razloga.

Prema njegovim rečima, izbeglice koje počine neki zločin moraju biti brzo deportovane.

Stanovnici Nemačke, kako je naglasio, neće tolerisati korišćenje poreskog novca za podršku izbeglicama, koje počine neki zločin.

Herman je rekao i da je Sirijac, koji je izvršio samoubilački bombaški napad u nemačkom gradu Ansbahu, u kojem je povređeno 15 osoba,  imao dovoljno materijala u svojoj sobi da napravi najmanje još jednu bombu, preneo je AP.

Zvaničnici, kako je naveo, moraju da ispitaju kako je jedna izbeglica bila u stanju da prikupi takav materijal u svojoj sobi u domu, koji finansira država za tražioce azila.

On je dodao da je 17-godišnji azilant, koji je napao sekirom i nožem putnike u vozu u bavarskom gradu Vircburgu, kada su ranjene četiri osobe i jedna dok je bežala, dok je napadač ubijen, duže vremena interesovao za islamištičke grupe.

Premijer Bavarske Horst Zehofer rekao je da je islamski terorizam stigao u Nemačku i da su političari dužni da odgovore na zabrinutost javnosti povodom bezbednosti i pitanja migranata.

"Svaki novi napad, svaki teroristički akt, je napad previše. Islamski terorizma je stigao u Nemačku", rekao je Zehofer na konferenciji za novinare u Minhenu, prenosi Rojters.

On je dodao da mora biti učinjeno sve da građani budu zaštićeni.

"Stanovništvo opravdano očekuje da se sa tim suočimo hrabro", rekao je Zehofer.

U nizu napada koji su od 18. jula pogodili Nemačku 11 osoba je izgubilo život, a na desetine su ranjene, što je podstaklo nezadovoljstvo javnog mnjenja zbog otvorene politike kancelarke Angele Merkel po pitanju izbeglica, navodi Rojters, podsećajući da je tokom prošle godine u Nemačku ušlo više od milion migranata, prevashodno iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.