Hejli: Vreme je da Severna Koreja shvati da se više ne igramo

Izvor: Blic, 07.Avg.2017, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hejli: Vreme je da Severna Koreja shvati da se više ne igramo

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli pozdravila je danas nove sankcije protiv Severne Koreje kao znak da se međunarodna zajednica ozbiljno bavi pretnjom nuklearnog programa Pjongjanga.

- Vreme je da Severna Koreja shvati da se više ne igramo - rekla je Hejli, gostujući na Foks njuzu.

Savet bezbednosti UN uveo je nove sankcije Severnoj Koreji koje bi mogle da za trećinu smanje godišnji prihod ove zemlje od izvoza koji trenutno vredi tri milijarde dolara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Sankcije su uvedene na osnovu rezolucije koju su sačinile SAD kao odgovor na najnovije probe dve balističke rakete koje je Pjongjang izveo u julu, prenele su agencije.

- Trećina njihovog izvoza je pogođena, i u osnovi smo im zadali vrlo težak udarac s milijardom dolara sankcija, koje će odmah početi da osećaju - rekla je Hejli.

Sankcijama se zabranjuje izvoz uglja, gvožđa, čelika, rude gvožđa i čelika kao i morskih plodova, prenele su agencije.

Takođe se zabranjuje zemljama da povećaju sadašnji broj radnika iz Severne Koreje koji rade u inostranstvu, zatim se zabranjuju nova zajednička preduzeća sa Severnom Korejom kao i nova ulaganja u postojeća takva preduzeća.

Rezolucijom koja je jednoglasno usvojena dodato je i devet pojedinaca kao i četiri firme na crnu listu UN.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kina: U potpunosti ćemo poštovati sankcije Severnoj Koreji

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Avg.2017

Kina je danas saopštila da je "100 odsto" primenjivati nove sankcije UN uvedene Severnoj Koreji zbog nuklearnog programa te zemlje..."Kina će sigurno 100 odsto primenjivati novu rezoluciju, jasno i strogo", rekao je novinarima u Manili ministar spoljnih poslova Vang Ji...Izjava je data na marginama...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.