Izvor: Blic, 25.Sep.2016, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Harkiji - Alžirski vojnici na koje je Francuska zaboravila

Harkiji, kojima je danas francuski predsednik Fransoa Oland odao počast priznajući da je francuska država odgovorna što su zaboravljeni, predstavljaju muslimanske Alžirce koji su regrutovani kao pomoć francuskoj vojsci tokom Alžirskog rata (1954-1962).

.@louis_aliot @afpfr le seul parti à avoir défendu les #Harkis depuis 1962 est le @FN_officiel et @lepenjm https://t.co/DFNgQDrvI5

Zaduženi da se bore protiv boraca za nezavisnost alžirskog Nacionalnog oslobodilačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fronta (FLN), ti borci su dobili su ime "harki", odnosno na arapskom "harka" što znači "pokret". Francuska vojska je tokom celog rata regrutovala oko 200.000 takvih boraca.

Dan posle sporazuma iz Evijana 18. marta 1962. godine prema kojem se francuska vojska povukla iz Alžira, francuska vlada odbila je masovno primanje harkija u zemlju. Tadašnja francuska levica, koja je generalno bila za nezavisnost Alžira, nije se posebno angažovala u njihovu korist, smatrajući ih "kolaboracionistima".

Oko 60.000 Harkija je brodom ipak uspelo da dođe do Pariza, dok je ostatak, između 55.000 i 75.000 ostalo u Alžiru. Njima je oduzeto oružje i u zemlji su smatrani za izdajnike. Bili su žrtve krvavih represalija od novog alžirskog režima.

Hommage aux #Harkis, dont les ancêtres n'etaient pas gaulois, mais dont le sang versé le fut pour le grand amour fidèle de la France : pic.twitter.com/EixmW6fa9M

Tužba za zločine protiv čovečnosti koju je podnelo osam Harkija u avgustu 2011. godine u Parizu prema kojima je bilo 150.000 žrtava nije nikada razmatrana.

Harkiji i njihovi potomci, koji žive u lošim stambenih uslovima na jugu Francuske, danas čine zajednicu od oko 500.000 ljudi.

Mnoga deca tih boraca od 1974. godine je štrajkovala glađu i organizovala proteste da bi dobili priznanje države i bolje životne uslove.

De 1957 à 1962, 263 000 Algériens dont 60 000 #harkis se sont engagés militairement aux côtés des Français en #Algérie. Ne les oublions pas! pic.twitter.com/PCmFVphdA7

U Francuskoj su se teško integrisali jer su ih poredili s drugim imigrantima koji su ih odbacivali.

Alžirski predsednik Abdelaziz Buteflika ih je okarakterisao kao "kolaboracioniste" 2000. godine. Iako je Buteflika kritikovao njihove loše životne uslove u Francuskoj, odbio je da ih primi natrag u Alžir.

Francuska je u avgustu 2001. godine uvela prvi put nacionalni dan odavanja priznanja tim alžirskim borcima, koji se od tada obeležava 25. septembra.

Tadašnji predsednik Žak Širak je rekao da treba priznati masakre počinjene 1962. godine počinjene nad vojnicima, civilima i decom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.