Hapšenje može da ojača Glavaša

Izvor: Danas, 06.Mar.2015, 01:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenje može da ojača Glavaša

Osijek - - Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje, stranka Branimira Glavaša, ima, sa svojim partnerima, vrlo stabilnu poziciju u Slavonsko-baranjskoj županiji, a na nedavnim izborima za veća kvartova grada Osijeka zamalo je, ali ipak pretekla Hrvatsku demokratsku zajednicu i sve ovo skupa oko najnovijeg hapšenja Glavaša te bi pozicije moglo samo da ojača - kaže za Danas zamenik župana Osiječko-baranjske županije Jovan Jelić.

"Teško je reći, ali ja mislim da >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << čitava priča u stvari jača poziciju Glavaševog HDSSB-a", precizira Jelić.

"Sve ovo skupa oko hapšenja Glavaša, za običnog čoveka, izgleda kao neka igrica, ali ono što je danas ovde viđeno nije ništa novo, nije ništa drugačije od onoga što smo gledali pre pet godina i nisam siguran da će imati neke posebne reperkusije", dodaje Jelić.

Neki dan su predstavnici Hrvatske demokratske zajednice, koja je vlasti osiječkog gradonačelnika Ivana Vrkića davala neformalnu podršku, izašli iz određenih radnih tela, upravnih odbora gradskih firmi, ali je HDZ saopštio da nema nameru da ruši gradsku vlast, koja je bazirana na vrlo širokoj koaliciji koja je na poslednjim lokalnim izborima, posle dugo vremena, Glavašu otela Osijek.

"Mislim da se to neće značajnije odraziti na situaciju u samom gadu i na gradsku vlast nego da je to prosto pokušaj HDZ-a da napravi određeni otklon od SDP-a vezano uz izbore na državnom nivou koji slede do leta, iza leta ili negde na jesen, to niko ne može sa sigurnošću da tvrdi", kaže Jelić, ali dodaje da će Glavašev HDSSB sigurno pokušati da iskoristi tu situaciju i destabilizuje gradsku vlast iako on nije siguran da će u tome u ovom trenutku uspeti.

Iako se u Hrvatskoj desnica mobiliše, Jelić kaže da je teško očekivati da bi se HDZ i HDSSB na lokalnom nivou međusobno povezali ."Tu u Osijeku je ozbiljna podvojenost što su dokazali i mesni izbori za gradske četvrti gde su HDZ i HDSSB se borili za prevlast u najnižim jedinicama lokalne samouprave. Malu, gotovo beznačajnu prednost je tu imao HDSSB", kaže Jelić i dodaje da SDP Zorana Milanovića već duži niz godina nema nekog naročitog uticaja na lokalni i regionalni nivo vlasti u Osijeku.

U gradu Osijeku je na vlasti nezavisni gradonačelnik Ivan Vrkić, dok su mu zamenici iz HNS Vesne Pusić i SDP-a

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.