Haos u Trajskirhenu

Izvor: Vesti-online.com, 01.Avg.2015, 04:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos u Trajskirhenu

U prvoj polovini ove godine u Austriji je podneto 28.311 zahteva za dobijanje azila, što je više nego u čitavoj prošloj godini, saopštilo je juče Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Broj molbi rastao je dramatično proteklih meseci, pa je Ministarstvo bilo prinuđeno da ispravi prognozu za ovu godinu sa 70.000 na 80.000. Inače, lane je zahtev za dobijanje azila podnelo "svega" 28.027 osoba.

Šef pokrajine Donja Austrija, Ervin Prel, naložio je privremenu obustavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << daljeg prijema izbeglica u prihvatnom centru Trajskirhen. On je odluku obrazložio time da medicinsko i higijensko stanje zahteva tu meru.

Na zahtev Prela su zdravstvene vlasti, kako se navodi u saopštenju, obišle Prihvatni centar u Trajskirhenu, a eksperti su tom prilikom ustanovili da mnogi prijavljeni podnosioci molbi za dobijanje azila ne mogu biti pronađeni radi medicinske provere, a zbog prekoračenja kapaciteta, higijenska situacija je dramatična.

- Ovom merom vlasti preduzimaju jasan korak kako bi sprečile dalje preopterećenje Prihvatnog centra - naglasio je Prel koji vodi pokrajinu na strateški važnom delu teritorije, jer tamo najpre stiže talas begunaca sa raznih strana sveta.

Početkom nedelje saopšteno je da se u Prihvatnom centru nalazi više od 4.300 osoba, za 2.000 više nego što ima kreveta.

Austrijska vlada planira izmenu Ustava zemlje kako bi obezbedila smeštaj za azilante, pošto u pregovorima sa pokrajinama nije uspela da dođe do dogovora. Promena ustava omogućila bi saveznoj vladi da sama uspostavlja smeštaje za azilante, ako pokrajine ne ispune svoje obaveze. Uz to, biće određena kvota za smeštaj izbeglica na jedan do dva odsto od broja stanovništva po opštinama, najavili su kancelar Verner Fajman i vicekancelar Rajnhold Miterlener na jučerašnjoj konferenciji za štampu.

Mnoge izbeglice već duže vreme spavaju na travnjacima oko Prihvatnog centra, ali i po hodnicima.

Građani Trajskirhena isto tako se žale na preveliki broj azilanata koji se nalazi u ovom gradiću nadomak Beča.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.