Haos na ulicama Skoplja i u zgradi Sobranja, povređeno više poslanika

Izvor: Vostok.rs, 27.Apr.2017, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos na ulicama Skoplja i u zgradi Sobranja, povređeno više poslanika

Drama na ulicama Skoplja. Građani su upali u Sobranje, nakon što je glasovima socijaldemokrata i albanskih partija, Talat Džaferi izabran za predsednika Sobranja – uz burno negodovanje poslanika VMRO-DPMNE, koji tvrde da je to bio puč. Povređen je lider SDSM-a Zoran Zaev i još nekoliko lica. Makedonski mediji javljaju da je reka ljudi krenula ka Sobranju, oko 500 demonstranata ušlo je unutra dok je nekoliko hiljada ispred zgrade. Mediji javljaju da je u Sobranju haos i da se poslanici preko ograde spuštaju sa galerije. Navode i da je moguće uvođenje vanrednog stanja.

22.25 – Ivanov pozvao sve lidere parlamentarnih partija da sutra u njegovom kabinetu pronađu izlaz iz sadašnje situacije.

22.15 - Specijalne jedinice policije izbacuju demonstrante iz Sobranja, a Nova Makedonija javlja da je policija koristila dimne bombe. Poslanik Demokratske partije Srba Ivan Stoilković kaže za RTS da se samo raščišćava put kako bi poslanici mogli da napuste parlament. Ispred zgrade "živi zid". Do sada evakuisano 30 poslanika, objavio je MUP.

22.10 –Premijer Srbije Aleksandar Vučić apeluje na smirivanje situacije.

22.00 – SDSM optužio Ivanova i Gruevskog za sukobe. Nasilje u Sobranju neprihvatljivo, poručili šefica diplomatije EU Federika Mogerini i evropski komesar Johanes Han.

21.45 –  Makedonska policija šalje pojačanje u Sobranje i blokirala ulaz u zgradu parlamenta. Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov najavio hitnu pres-konferenciju. Lokalni mediji javljaju da je napadnuta ekipa televizije Telma.
Makedonske snage bezbednosti u Sobranju

21.35 – Ukupno osam osoba povređeno, od kojih je teže povrede zadobio Zijadin Sela iz Alijanse za Albance, koji nije životno ugrožen.
21.20 - Situacija u Sobranju eskalirala zbog pevanja albanske himne, kaže za Sputnjik lider Demokratske partije Srba Ivan Stoilković.
20.58 - Četvorica poslanika povređena su u sukobima pre nego što su specijalci zaustavili masu pred ulazom u Sobranje. Napadnuto je nekoliko novinarskih ekipa.
20.40 - Ambasador Evropske unije pozvao građane Makedonije da smire strasti, posle izliva nasilja u parlamentu. Lider VMRO-DPMNE, putem Fejsbuka, takođe pozvao na uzdržanost. 
20.20 - Organizacija "Za zajedničku Makedoniju", bliska VMRO-DPMNE, pozvala pristalice iz svih delova Makedonije da dođu pred zgradu Sobranja, javlja skopska televizija Sitel. 
20.16 - U neredima u Sobranju teže je povređen poslanik Alijanse za Albance, Zijadin Sela, javlja skopski portal A1on.
20.11 - U Sobranju vlada potpuni haos, javljaju makedonski mediji. Poslanici se preko ograde spuštaju sa galerije. 
Sukobi u Sobranju

19.49 - Maskirane osobe upale u Sobranje. Razbijene glave lideru SDSM-a Zoranu Zaevu i poslaniku te stranke Damjanu Mančevskom.
Povređen lider SDSM-a Zoran Zaev

19.25 - Pristalice pokreta "Za zajedničku Makedoniju" upale u zgradu Sobranja.
Pristalice VMRO-DPMNE upale su u makedonski parlament, Sobranje, nedugo pošto su socijaldemokrate i albanske partije izabrale Talata Džaferija za novog predsednika parlamenta.
Izbor Džaferija, nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke nacionalne armije, izazvao je revolt pristalica VMRO-DPMNE, koje su upale u zgradu Sobranja i povredile lidera SDSM-a Zorana Zaeva i poslanika Damjana Mančevskog.
Pristalice VMRO-DPMNE ulaze u Sobranje

Odmah posle izbora Džaferija za predsednika parlamenta, poslanici VMRO-DPMNE su počeli da uzvikuju: "Ovo je puč", dok se ispred zgrade nalazi veliki broj pristalica te stranke.
Demonstranti su došli do ulaza u zgradu parlamenta nedugo pošto je visoki zvaničnik VMRO-DPMNE Antonio Milošoski optužio lidera SDSM-a Zorana Zaeva da "stvara paralelnu većinu" u Sobranju.
Poslanici SDSM-a Zorana Zaeva i stranke makedonskih Albanaca DUI ostali su u sali, gde se i dalje nalaze kao i poslanici VMRO-DPMNE.

RTS

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.