Hamenei: Dezintegrisanje američke politike

Izvor: VOA, 12.Mar.2015, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamenei: Dezintegrisanje američke politike

Vrhovni vodja Irana kritikovao je pismo republikanskih senatora Iranu, ističući da je zabrinut zbog pokušaja "miniranja" pregovaračkog procesa.

Vrhovni lider Irana, Ajatola Ali Hamenei, kritikovao je otvoreno pismo koje je 47 republikanskih senatora uputilo Teheranu u vezi sa aktuelnim pregovorima o iranskom nuklearnom programu, navodeći da taj potez pokazuje “dezintegrisanje američke politike.”

U pismu se upozorava da bi sledeći američki predsednik mogao >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << da poništi dogovor koji Iran eventualno postigne sa grupom od šest svetskih sila.

Pregovori bi trebalo da se nastave u nedelju dok dve strane nastoje da postignu prelazni dogovor do kraja meseca. Iranski državni mediji preneli su izjavu vrhovnog lidera da je zabrinut zbog “pokušaja izdaje i miniranja” pregovaračkog procesa. Hamenei je istakao da medjunarodna grupa, a posebno Sjedinjene Države, zauzmu oštriji stav kada se dve strane približe kraju pregovora.

Keri: Neodgovorno pismo

Američki državni sekretar Džon Keri osudio je otvoreno pismo republikanskih senator Iranu kao “neodgovorno i potencijalno štetno po američku spoljnu politiku.”

On je rekao da postoji rizik da se podrije poverenje u hiljade značajnih sporazuma koje SAD sklapaju sa drugim zemljama, a ujedno šalje poruka svetu da, ukoliko želi da ima poverenja u sporazume sa Amerikom, mora da pregovara sa 535 članova Kongresa što je, prema njegovim rečima - “netačna i veoma loša poruka”.

Keri je juče izjavio pred senatskim Odborom za spoljnpolitičke odnose da se u pismu, koje je napisao senator iz Arkansaza Tom Koton, kome je ovo prvi mandat u Kongresu, upozorava da bi sledeći američki predsednik mogao da u svakom trenutku poništi nuklearni sporazum sa Iranom a da bi Kongres takodje mogao da izmeni njegove odredbe.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.