Hakovan sajt Malezija erlajnza

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Jan.2015, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hakovan sajt Malezija erlajnza

Zvaničnici zlosrećne aviokompanije Malejža Erlajnz nastoje danas da poprave veb sajt firme, koji je hakovala grupacija koja simpatiše terorističku organizaciju Islamska država.

Malejža erlajnz je prošle godine izgubila dva aviona puna putnika. Jedan je nestao iznad mora u oblasti Južne Azije i nikad nije pronađen, a drugi je oboren iznad ratišta na istoku Ukrajine.

Sajt aviokompanije jutros je osvanuo izmenjen. Tamo je prvo pisalo "404 - Plane Not Found" (avion >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nije pronađen) i da je sajt "hakovao Sajber-kalifat", a priložena je bila fotografija aviona erbas A380 u vlasništvu Malejža erlajnza. U brauzer-tabu vebsajta pisalo je "ISIS (Islamska država) će pobediti".

Potom je osvanula još jedna promena - na sajtu se pojavila slika gmizavca u sakou koji puši lulu, a nosi šešir i monokl. Natpis u kojem se pominje ISIS je nestao a istaknuta je nova poruka "Lizar Squad - Official Cyber Caliphate (Gmizavački odred - zvanični sajberkalifat), sa linkom ka Tviter nalogu ove grupe.

Aviokompanija je saopštila da se radi o "privremenom kvaru" koji nije poremetio funkciju rezervacija sedišta preko sajta.

Navodi se da je hakovanje prijavljeno malezijskom ministarstvu saobraćaja i nacionalnoj Agenciji za bezbednost interneta, i da su podaci korisnika "ostali bezbedni".

"Gmizavački odred" je pak najavio da će "uskoro izbaciti ulov pronađen na serverima" aviokompanije.

Ova hakerska grupa je prošle godine preuzela odgovornost za napade na Plejstejšn mrežu kompanije Soni i na Xbox sajt kompanije Majkrosoft.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.