HRVATSKA: Podignute dve optužnice za ratni zločin posle Oluje

Izvor: Press, 27.Jan.2015, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATSKA: Podignute dve optužnice za ratni zločin posle "Oluje"

Zbog ratnog zločina počinjenih nakon hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" na teritoriji Krajine, zagrebačko državno tužilaštvo danas je podiglo dve optužnice protiv bivših pripadnika policije.
Kako navodi Hina, optužnice su podignute protiv Željka Sačića, ratnog pomoćnika zapovednika Štaba specijalne policije MUP-a, i Franje Drlje, bivšeg pripadnika policijske jedinice Lučko, koji je u junu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << prošle godine nepravosnažno oslobođen za ratni zločin u Gruborima.



Sačih i Drljo terete se za ratni zločin protiv civila koji se na širem području Knina i Gračaca dogodio 25. i 26. avgusta 1995. godine, objavilo je tužilaštvo na svojim internet stranicama, ne otkrivajući identitet, već samo godine i ratne funkcije optuženika.

Tužilaštvo ističe da se zločin dogodio "za vreme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i srpskih paravojnih formacija", a nakon što je izdata zapovest jedinicama specijalne policije, pa tako i Antiterorističkoj jedinici Lučko, koje su trebale pretražiti područje na širem području Knina od "zaostalih

diverzantsko-terorističkih skupina i minsko-eksplozivnih sredstava".

Sačića tužilaštvo tereti da je kao pomoćnik zapovednika Štaba specijalne policije MUP-a sa sedištem u Gračacu, propustio da obezbedi efikasni nadzor nad postupanjem pripadnika specijalne policije, u skladu sa međunarodnim konvencijama.

"Tereti ga se da je propustio osigurati dužni nadzor, iako je znao da su pojedini pripadnici ATJ-a Lučko 25. avgusta 1995. u zaseoku Grubori usmrtili šest civilnih osoba i zapalili većinu kuća u selu. Tereti ga se da je, znajući za navedeni događaj i iako je bio dužan, propustio preduzeti mere i radnje da se spriječe dalja takva postupanja i da se počinitelji kazne, nakon čega je dozvolio da pripadnici jedinice i drugookrivljenik kao vođa jedne od grupa jedinice, nastave akciju tokom koje su 26. avgusta 1995. zapalili više kuća u selu Ramljani na potezu Knin-Drniš", navodi tužilaštvo.

Osim toga, Sačića terete da je "nadležnim policijskim službenicima zabranio provođenje uviđaja i drugih službenih radnji usmerenih na otkrivanje zločina i njegovih počinitelja te je zapovedniku jedinice izdiktirao neistinit izveštaj prema kojem je jedinica 25. avgusta 1995. u akciji u selu Grubori naišla na oružani otpor od osam do 10 neprijateljskih vojnika, što je imalo za posledicu lišavanje zivota Ð. K., hapšenje S. K. te su zapaljene tri staje i jedna kuća pri čemu su poginule dve neidentifikovane ženske osobe i dva muškarca starije dobi".

Tužilaštvo tvrdi i da je takav neistinit izveštaj dostavljen Glavnom stožeru HV-a u Zagrebu. 

Optužnica protiv Sačića i Drlje usledila je sedam meseci nakon što je zagrebački Županijski sud za zločin u Gruborima nepravosnažno oslobodio Drlju i njegovog saoptuženika Božu Krajinu. 

U istom se slučaju trebalo suditi i Igoru Beneti, no on nikada nije seo na optuženičku klupu, jer je pre početka suđenja nađen obešen, a po službenoj policijskoj priči se radilo o samoubistvu.

Za zločin u Gruborima isprva je bio osumnjičen i Sačić, no istraga protiv njega je razdvojena, kao i za Drlju u odnosu na zločin u Ramljanima za koji je sada optužen.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Optužnice protiv bivših policajaca za zločine posle “Oluje”

Izvor: Telegraf.rs, 27.Jan.2015

Zbog ratnog zločina počinjenih nakon akcije “Oluja”, zagrebačko državno tužilaštvo je podiglo dve optužnice protiv bivših pripadnika policije. Kako navodi Hina, optužnice su podignute protiv Željka Sačića, ratnog pomoćnika zapovednika Štaba specijalne policije MUP-a, i Franje Drlje,...

Nastavak na Telegraf.rs...

DOKTOR DIKLIĆ UBIO 10 PACIJENATA? Optužnica protiv čuvenog hirurga

Izvor: Telegraf.rs, 27.Jan.2015

Opštinski sud u Bjelovaru danas je potvrdio optužnicu koju je Opštinsko državno tužilaštvo u istom gradu sredinom decembra prošle godine podiglo protiv hirurga, doktora Davorina Diklića (58), koji se tereti zbog izvršenja dvanaest kaznenih dela protiv zdravlja ljudi, javlja BBZinfo. Diklić...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.