HRV: Rasprostranjeno kršenje prava

Izvor: VOA, 27.Jan.2016, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRV: Rasprostranjeno kršenje prava

Organizacija Hjuman rajts voč saopštila je da su se od Rusije i Kine do Etiopije i Turske, ljudska prava kršila u 2013. i 2014. godini, koja je bila najburnija u poslednjoj generaciji. Na Balkanu bez pomaka

Najdramatičniji izazov prošle godine bila je pojava samoproklamovane Islamske države, navodi se u izveštaju. Izvršni direktor Hjuman rajts voča Kenet Rot rekao je međutim novinarima u Istanbulu da autoritarne vlade širom sveta osećaju pritisak civilnog sektora, potpomognutog >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << društvenim medijima.

U izvještaju, u kojem je ocenjivano stanje ljudskih prava u više od 90 zemalja, ističu se primeri Rusije i Kine zbog obračuna sa civilnim društvom.

Takođe se kritikuje način na koji Evropa rešava migrantsku krizu, uz ocenu da njime podrivaju ključni evropski principi. Hjuman rajts voč naveo je da su se 2015. godine stotine hiljada tražilaca azila i migranata suočavale sa velikim teškoćama prolazeći kroz zemlje zapadnog Balkana, i da vlade tih država moraju više da se angažuju u zaštiti ljudskih prava.

Migranti i tražioci azila su se u prolasku kroz Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju i Makedoniju suočavali sa sporom registracijom i lošim uslovima za prihvat, koji su se dodatno pogoršavali usled zatvaranja granica, navodi organizacija.

Kao problemi u poštovanju ljudskih prava u zemljama zapadnog Balkana, navodi se nedovoljno procesuiranje optuženih za ratne zločine iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji, neprijateljska klima prema medijima, diskriminacija Roma, kao i napadi i zastrašivanja pripadnika LGBT populacije.

Vlade u zemljama zapadnog Balkana treba da poboljšaju zaštitu ljudskih prava, uključujući prava azilanata, preporučuje se u izveštaju, uz napomenu da države iz tog regiona koje nastoje da postanu članice EU moraju da ispune svoje obaveze u zaštiti ljudskih prava.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.