HND traži hitnu istragu napada na Sašu Lekovića

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Okt.2016, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HND traži hitnu istragu napada na Sašu Lekovića

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) pozvao je danas nadležne organe da hitno istraže, kako su istakli, evidentni pokušaj ubistva predsednika te organizacije Saše Lekovića.

"Jučerašnji događaj je samo kulminacija verbalnih napada i najgorih uvreda na račun predsednika HND-a. Kolega Saša Leković od dana preuzimanja mandata predsednika HND-a konstantno je izložen javnom linču pojedinih portala na kojima je stalno izložen vređanima, prozivkama i pretnjama, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dok u komentarima čitaoci otvoreno pozivaju na njegovo ubistvo", navodi se u saopštenju Izvršnog odbora.

Uz to se ocenjuje da je reč o evidentnom pokušaju ubistva, jer su na Lekovićevom automobilu prepiljena dva vijka na jednom od točkova koji bi pukli da nije usporio vožnju i zaustavio vozilo.

IO HND još jednom podseća da je "od pretnji do fizičkog nasilja, vidi se po jučerašnjem pokušaju izazivanja nesreće, zapravo pokušaju ubistva Saše Lekovića, malen korak".

"Zato zahtevamo najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima pretnji novinarima", naglašeno je u saopštenju u kojem se pozivaju poslanici u Saboru da se o toj temu odmah izjasne.

Hrvatsko novinarsko društvo je zabrinuto činjenicom da i dalje nije rešen ni jedan slučaj pretnji novinarima u Hrvatskoj, kao i da se broj uvreda koje uključuju govor mržnje i direktne pretnje novinarima, poslednjih dana drastično povećao.

HND je saopštio da je predsedniku tog udruženja u četvrtak na autoputu Bregana - Lipovac otkazao automobil. Pregledom automobila ustanovljeno je da je nepoznati počinitelj sabotirao automobil - na prednjem desnom točku prilepio je dva vijka, kako bi li, kako je navedeno, tokom vožnje oni pukli i prouzrokovali kobnu nesreću za Lekovića i druge osobe.

O tom događaju je ranije danas na svom Fejsbuku ;izvestio Saša Leković. On je potom u izjavi Hini najavio da će po povratku u Hrvatsku o svemu obavestiti policiju ;i ocenio da taj slučaj ne bi trebalo da bude priča o njemu, već bi pažnja konačno trebalo da bude skrenuta na to da se novinarima u Hrvatskoj često preti.

Hitnu istragu zatražila je i Antifašistička liga Hrvatske

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

HND traži hitnu istragu napada na Sašu Lekovića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Okt.2016

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) pozvao je u petak nadležne organe da hitno istraže, kako su istakli, evidentni pokušaj ubistva predsjednika te organizacije Saše Lekovića.    "Jučerašnji dogadjaj je samo kulminacija verbalnih napada i najgorih uvreda na račun predsednika...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.