HIDŽAB OD AMERIČKE ZASTAVE Ko je žena koja je postala simbol otpora Trampu

Izvor: Blic, 24.Jan.2017, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HIDŽAB OD AMERIČKE ZASTAVE Ko je žena koja je postala simbol otpora Trampu

Munira Ahmed, 32-godišnja fotografkinja iz Kvinsa postala je lice otpora administraciji novog američkog predsednika Donalda Trampa.

Umetnik Šepard Feri, najpoznatiji po crveno-plavo-belom portretu Baraka Obame, naparavio je sliku Munire prema fotografiji Ridvana Adamija.

Na slici se vidi ova Amerikanka poreklom iz Bangladeša koja ima hidžab načinjen od američke zastave i prkosan pogled.

"Ponosna sam na to šta ova slika predstavlja. Ona nije protiv nečega. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Radi se o inkluziji. Ja sam Amerikanka i muslimanka i ponosna sam na to. Slika govori: Ja sam Amerikanka isto kao i ti", rekla je Munira za "Gardijan".

Dear World: Meet Munira Ahmed. The face behind the poster.https://t.co/C6ZVgbZq7O

(📸 by @delphinediallo) pic.twitter.com/uAf1ZIdxqh

Ferijeva slika je deo grupnog projekta pod nazivom "Mi, narod" koji je koordinisala fondacija "Amplifier". U projektu su učestvovali i Ernesto Jerena i Džesika Sabogal. Na drugim Ferijevim slikama su predstavljeni mali amfroamerikanac i jedna latinoamerikanka, kao i slogani "Žene su savršene" i "Branimo ponos".

Međutim, portret Munire Ahmed je ostvario najveći uticaj i posteri sa njenim likom su ispunili ulice u toku Ženskog marša održanog 20. januara širom sveta.

Munira Ahmed on being the face of the Women's March: 'It's about inclusion' https://t.co/lkS6ZuESog

Fotografija koju je Feri iskoristio je nastala pre desetak godina. Napravio je Ridvan Adami koji takođe živi u Kvinsu. On i Munira su pravili fotografije na mestu gde su srušene kule Svetskog trgovinskog centra, jer su želeli da ukažu na probleme sa kojima su se suočavali muslimani u SAD, nakon terorističkih napada 2001. godine.

"Želeli smo da kažemo: Mi smo ovde, mi smo muslimani, mi smo Njujorčani i ovde pripadamo", rekao je Adami.

Oboje su imali dosta problema i suočavali se sa verskom i rasnom netrpeljivošću.

"Slika hidžaba od američke zastave je veoma moćna jer podseća ljude na to da je sloboda vere jedan od principa na kojima su osnovane SAD i podseća na to je država često prihvatala ljude koji su u svojom domovinama progonjeni zbog religije", kaže Adami.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.