Gutereš: Napadi na zdravstvene objekte i osoblje u više od 20 zemalja

Izvor: Blic, 26.Maj.2017, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gutereš: Napadi na zdravstvene objekte i osoblje u više od 20 zemalja

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je prošle godine bilo napada na bolnice, doktore, ambulante, ranjene i bolesne u najmanje 20 zemalja zahvaćenih sukobima.

Gutereš je na sastanku Saveta bezbednosti UN rekao da su u većini tih zemalja "slabi zdravstveni sistemi već bili na kritičnoj tački" i da za većinu napada niko nije odgovarao.

- Ti napadi su dokaz šireg trenda: učesnici u sukobu tretiraju bolnice i zdravstvene ustanove kao mete, umesto da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ih poštuju kao svetinje. To je protivno duhu Ženevskih konvencija, osnovnih principa međunarodnog humanitarnog prava i elementarne ljudskosti - rekao je generalni sekretar UN.

On je naveo da je organizacija Lekari za ljudska prava zabeležila više od 400 napada i više od 800 ubijenih zdravstvenih radnika u Siriji od početka konflikta 2013. godine, a da su se napadi na zdravstvene objekte i osoblje u Avganistanu gotovo udvostručili u 2016. godini, u poređenju s 2015. godinom.

Generalni sekretar UN je kazao da se na terenu malo toga promenilo od usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN pre godinu dana, kojom se od svih strana u sukobima zahteva da zaštite medicinsko osoblje i objekte u kojima ono radi.

Gutereš je rekao da je u vazdušnom napadu, svega nekoliko meseci po usvajanju te rezolucije, pogođena bolnica u Jemenu, čiji je krov bio jasno obeležen, a njene koordinate poznate, i da je tada poginulo 15 osoba, od čega tri člana medicinskog osoblja.

On je apelovao na poštovanje te rezolucije i preporuka njegovog prethodnika Ban Ki Muna i na privođenje pravdi odgovornih za napade na zdravstvene objekte i osoblje, što se takođe zahteva rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.