Grinpis želi da kupi rudnike lignita

Izvor: Radio 021, 07.Okt.2015, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grinpis želi da kupi rudnike lignita

Neočekivani ponudjač je dostavio ponudu za preuzimanje poslovanja u rudnicima lignita u Nemačkoj kojim upravlja švedska kompanija Vatenfol, a to je ekološka organizacija Grinpis.

U saopštenju Grinpisa se navodi da je dostavljena ponuda "kako bi sprečilo otvaranje novih rudnika i zadržao lignit u zemlji". "Ako ova kompanija bude prodata drugom kupcu, posledica će biti otvaranje pet novih rudnika lignita. Ovi rudnici sadrže količinu ugljen-dioksida (CO2) koja je jednaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << količini od 1,2 milijarde tona", navodi se u saopštenju Grinpisa.

Iz Vatenfola poručuju da je Grinpis dostavio pismo o zainteresovanosti. "Ovo je otvoren proces i sve ozbiljne ponude su dobrodošle", izjavila je portparolka Vatenfola, Sabina Froning, ne navodeći finansijske detalje ponude.

Vatenfol, treći najveći proizvođač električne energije u Nemačkoj, prošlog meseca je preduzeo mere za izlazak iz posla eksploatacije i proizvodnje lignita u Nemačkoj i zatvaranje elektrana i rudnika uglja kako bi doprineo smanjenju emisije CO2, navode agencije.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.