Rejtinzi padaju, indekse hvata groznica

Izvor: Vostok.rs, 10.Okt.2011, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rejtinzi padaju, indekse hvata groznica

10.10.2011. -

Svetske berze završavaju nedelju u zelenom segmentu. Bez obzira na ozbiljan pad sredinom nedelje, većina indeksa je krajem nedelje nivelisala pad. Međutim, za sada nema reći o stabilizaciji situacije. Zabrinjava i dalje sudbina Grčke. Negativne podatke su pružile i rejtinške agencije. Moody’s je radikalno smanjila rejting Italije, Portugaliji su potvrdili pokazatelje negativne prognoze. Inače, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << bile su i pozitivne vesti.

Ove nedelje ponovo bauk defolta kruži Evropom, ponovo vlasti EU izgovaraju jedno te isto: Atina će istrajati i ostati u zoni evra. Kao i uvek, investitori posle negativnih informacija organizuju rasprodaje.

Seriji oko defolta Grčke ove nedelje se dodala dramatična intriga. Zemlja je morala da dobije redovni tranš milijardske pomoći još proteklog meseca. Međutim, ekspertima Evrokomisije, Centrobanke EU i MMF ne odgovara realizacija antikriznog plana. Zbog toga doznaka iz Brisela od 8 milijardi evra će stići ne ranije od početka novembra. Šef Evrogrupe Žan-Klod Junker uverava da Atina ima dovoljno novca da bi servisirala dug. Međutim, tržište je umorno od toga da čuje jedno te isto, - kaže analitičar investicione kompanije Aton Jelena Kožuhova. Investitorima su potrebne konkretnee stvari. Kad ih nema, od sredine nedelje su tržišta ponovo krenula dole.

Već smo više puta čuli da defolt neće biti, da će pomoć ipak biti pružena. Međutim, investitori te informacije prihvataju dosta uzdržano, zato što nema dokaza nekog poboljšanja situacije. Skrećemo pažnju: Grčka je sposobna da plati svoje dugove samo do kraja oktobra – u toku samo jednog meseca. To nije tako dugo.

U međuvremenu su perspektive evrozone sve mračnije. Centrobanka Portugalije je smanjila prognozu dinamike bruto-domaćeg proizvoda za 2 odsto.

Pri tome Standard&Poor’s je potvrdila kreditni rejting Portugalije na nivou VVV s negativnom prognozom. Sa svoje strane Moody’s je naglo – na tri tsupnja – revidirala prema smanjenju dugoročni rejting državnih obveznica Italije. Prognoza je takođe negativna.

Međutim, glavni udarac je dobio bankarski segment. U petak je Moody’s smanjila rejting skoro tri desetine kompanija, - većinom kreditnih organizacija. 12 britanskih, ukljućujući najveće Lloyds TSB Bank i Royal Bank of Scotland, 9 portugalskih i dve italijanske - UniCredit i Intesa. Inače, tržište je na te vesti reagovalo tromo, - kaže analitičar brokerske kuće Otkriće Aleksandar Laputin.

To se više ili manje očekivalo. Rejtinške agencije po pravilu seku rejtinge uvek sa zakašnjenjem. Svi su seodavno na to navikli. Procene tih agencija imaju više formalni, nego realni značaj za investitore, za biznis.

Bile su i pozitivne vesti od rejtinških agencija. Standard&Poor’s je sačuvala kreditni rejting Velike Britanije, Danske i Švedske na najvišem nivou AAA. Krajem nedelje tržište se obodrilo zahvaljujući pozitivnim statističkim podacima i izjvama finansijskih vlasti. Recimo, evropska Centrobanka je odlučila da obnovi program kupovine problematičnih papira u ukupnom iznosu od 40 milijardi evra.

Inače, eksperti upozoravaju investitore da ne bi gajili veliki optimizam. Analitičari banke Goldman Sachs i agencije Standard&Poor’s procenjuju verovatnoću dugoročne recesije u zemljama Evrozone u 40 odsto.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.