Papandreu ostaje premijer

Izvor: S media, 05.Nov.2011, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papandreu ostaje premijer

Parlament Grčke izglasao je u petak uveče poverenje vladi Jorgosa Papandreua. Za vladu je glasalo 153 od ukupno 298 prisutnih poslanika u parlamentu.

Jorgos Papandreu je odbacio mogućnost prevremenih izbora u ovom trenutku i ukazao na spremnost formiranja vlade nacionalnog jedinstva.

Neposredno pre glasanja, Papandreu je pozvao na formiranje "široke koalicije" koja bi sprovela u delo plan >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Evropske unije za izvlačenje Grčke iz dužničke krize.

"Traži se poštena i široka podrška", rekao je Papandreu poslanicima uoči glasanja, sugerišući da je spreman za vladu nacionalnog jedinstva, preneo je AFP.

"Promene koje treba da se odigraju su istorijske i zahtevaju učešće građana", kazao je Papandreu, koji je u parlamentu dočekan aplauzom, a nekoliko poslanika je ustalo.

Evro će srušiti Italija, a ne Grčka

U Grčkoj 70 odsto više turista iz Srbije nego 2010.

Francuska pomaže Grčkoj da izađe iz krize

Paket EU za pomoć Grčkoj "ključan je za budućnost zemlje i mora da bude primenjen", dodao je Papandreu.

Debata je predstavljala kulminaciju burne sedmice za Grčku koja je počela pozivom grčkog premijera da se održi referendum o paketu pomoći EU koji je izazvao revolt u njegovoj partiji, reagovanja pojedinih lidera članica EU i haos na finansijskim tržištima

Grčki premijer je prethodno u više navrata pozvan da podnese ostavku radi formiranja vlade nacionalnog jedinstva koja bi vodila Grčku kroz krizu, pre održavanja izbora.

Nekoliko hiljada komunista i levičarskih demonstanata organizovalo je večeras bučne demonstracije ispred zgrade grčkog parlamenta uoči glasanja.

Uzvikujući parole, udarajući u bubnjeve i mašući crvenim i grčkim zastavama, demonstranti su preplavili centralni trg Sintagma pod budnim okom nekoliko stotina policajaca u punoj opremi za razbijanje protesta, preneo je AFP.

Jedna devojčica, visoko na ramenima oca, nosila je plakat na kome je pisalo: "Mojoj baki je potrebna nega, moja majka želi posao, a ja školske udžbenike".

Sa druge strane, jedan penzioner sa lisicama na rukama imao je oko vrata natpis: "Moja penzija: 360,80 evra".

Demonstracije su protekle mirno i grupa se razišla posle sat vremena vatrenih govora sa megafona, uz povremenu pesmu.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.