Grčka
Grčka

Grčka je Helenska republika država na krajnjem jugoistoku Evrope na jugu Balkanskog poluostrva.
Smeštena je na raskršću između Evrope, Bliskog istoka, i severne Afrike, između Egejskog mora na istoku, Jonskog mora na zapadu, i Sredozemnog mora na jugu.
Graniči se sa Albanijom, Republikom Makedonijom, Bugarskom i Turskom.

Najveća je država na Balkanu, Grčka obuhvata preko 1400. ostrva od kojih su najznačajnija Krit, Rodos, i Krf. Prema podacima Grčka ima preko 11 miliona stanovnika a pola stanovništva živi u Atini, Solunu i Patri. Veći gradovi su Iraklion, Volos, Larisa i Rodos. Oko 95% građana su Grci, a najbrojnija nacionalna manjina su Albanci sa oko 4% stanovnika. Službeni jezik je grčki, a dominira pravoslavno hrišćanstvo. Istorija grčke države vuče korene iz Antičke Grčke a sama Grčka smatra se i kolevkom moderne evropske civilizacije. Grčka je domovina savremene demokratije, Olimpijskih igara, evropske književnosti, političkih nauka, filozofije.

Na Uneskovoj listi nalazi se 17. lokaliteta širom grčke svetske baštine. Moderna Grčka nastala je 1830. godine nakon pobede u ratu za nezavisnost protiv Osmanskog carstva. Grčka je članica mnogih političkih međunarodnih, ekonomskih, i vojnih organizacija, među osnivačima je OUN ujedinjenih nacija, deo je NATO pakta, deo je Evropske unije i Evrozone. Grčka se ubraja u visokorazvijene države sa visokim životnim standardom. Grčka ima mediteransku klimu, sa blagim zimama i suvim letima.

Najstariji dokaz ljudskog prisustva na Balkanu datiran u 270.000 pre nove ere u pećini Petralona u severnoj grčkoj pokrajini Makedoniji su najstariji u Evropi za nekoliko vekova, početak evropske istorije počinje dolaskom Grka. Moderna Grčka je nastala sa odbacivanjem turskog ropstva. Zemlja je postala priznata u svetu kao nezavisna država a od 1830. godine prva monarhija je uspostavljena.
Grčka je imala pobede i poraze, kraljevina je bila sve do 1973. godine kada je proglašena republika čiji je prvi predsednik bio Jorgos Papadopulos. Za Grke porodica, religija, tradicija i obrazovanje, predstavljaju glavne vrednosti. Grčka ima jednu od najboljih kuhinja u svetu, maslinovo ulje je obavezno, dok su baklave i voće sastavni deo obroka.
Grčku mnogi nazivaju kolevkom moderne civilizacije, zemlja je vina i maslina, zemlja sportskih igara, zemlja tri hiljade ostrva, predivnih plaža, zemlja Zevsa, Apolona, Posejdona, Afrodite, zemlja Platona, Sokrata, Aristotela, jednom rečju Grčka je majka sveta.

Zbog prirodnih lepota, mediteranske klime, neprocenjivog kulturnog i istorijskog blaga, postojbina je najstarijih civilizacija koje su svetu podarile demokratiju, razvile medicinu, politiku, psihologiju, filozofiju, matematiku i fiziku. Većina svetskih reči i izraza bazira se na grčkom jeziku. Grčka je najstarija država starog kontinenta i predstavlja horizont evropske kulture i civilizacije. Ljudi su vedri, srdačni, i gostoprimljivi. Grčka dela napisana još pre nove ere i dalje se čitaju, a grčke drame se izvode širom sveta.

Tradicionalni ples Grčke je sirtaki, a instrument buzuki, kada je reč o hrani Grci su poznati po specijalitetu Giros komadi mesa u hlebu, a obavezna je i njihova rakija uzo i metaksa, kao i grčki vinjak. Atina je glavni grad Grčke jedan je od najlepših na svetu, Akropolj je grad na vrhu koji je od starina bio središte i centar Atine. Grčka je prelepa zemlja i svake godine je sve popularnija i posećenija.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Poznati influenser (23) tragično izgubio život, okliznuo se i pao u provaliju dok je snimao za društvene mreže

Grčki fitnes influenser Giorgi Tzane Janelidze (23) poginuo je u Italiji dok je snimao sadržaj za društvene mreže. Kako piše grčki portal Etanos, Janelidze se okliznuo dok je stajao na balkonu bez ograde i pao u provaliju. Nesreća se dogodila u sredu 13. marta u drevnom planinskom selu Rogudi Vekio, koje je napušteno sedamdesetih godina prošlog veka zbog velikih poplava. Vest o Đorđovoj smrti potvrdio je njegov prijatelj Kris Kogijas, koji je bio sa njim u trenutku tragedije: “Tzane...

Izvor: Luftika.rs, 18.Mar.2024, 21:05

Detaljnije >>

SRBI POLUDELI ZA NAKRETNINAMA NA HALKIDIKIJU: Opšta pomama, a kad čujete kolika je CENA KVADRATA biće vam jasno i zašto

SRBI POLUDELI ZA NAKRETNINAMA NA HALKIDIKIJU: Opšta pomama, a kad čujete kolika je CENA KVADRATA biće vam jasno i zašto

Cena kvadrata od 1800 evra.. Halkidiki i centar Atine ubedljivo su dve najtraženije lokacije za kupovinu nekretnina među stranim kupcima u Grčkoj, dok su najpopularnija područja za kupovinu kuća u 2023. bila predgrađa i centar Soluna, kao i južna i severna predgrađa Atine, podaci su platforme za pretraživanje nekretnina Spitogatos. Kada je Halkidiki u pitanju, mesta na kojima su nekretnine najtraženije jesu Kasandra, Sitonija, Kalikratija, Mudanja i...

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Srbi navalili na nekretnine u Halkidikiju: Najviše kupujemo stanove i apartmane do 70.000 evra, a ove lokacije su najtraženije

Halkidiki i centar Atine ubedljivo su dve najtraženije lokacije za kupovinu nekretnina među stranim kupcima u Grčkoj, dok su najpopularnija područja za kupovinu...

Izvor: Blic, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Raduljica opet pokazuje da mu izjave nisu bez pokrića

Košarkaši Marusija poraženi su od AEK na domaćem parketu rezultatom 82:90 u 21. kolu grčkog šampionata. Novi poraz Marusija i to od direktnog konkurenta u borbi za plej-of u Grčkoj, pa je sada teško zamisliti da mogu do doigravanja sa timovima iz gornje polovine. Ali, još jednom bi trebalo istaći izdanje nekadašnjeg reprezentativca naše zemlje Miroslava Raduljice koji zajedno sa...

Izvor: Piplmetar.rs, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Švjontek se prošetala do titule! Poljakilja srušila Grkinju u finalu Indijan Velsa

Poljakinja Iga Švjontek je trijumfovala nad grčkom teniserkom Marijom Sakari u finalu mastersa u Indijan Velsu, osvojivši titulu za samo 69 minuta igre sa 2:0 (6:4, 6:0).

Izvor: Sportal.rs, 17.Mar.2024, 22:17

Detaljnije >>

Ovim biljkama su se liječili stari Grci

Hipokratova djela donose podatke o farmaceutskim vještinama starih Grka.

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Mar.2024

Detaljnije >>

Vraća se Milutinov

Vraća se Milutinov

Biće spreman za završnicu sezone.. Košarkaš Olimpijakosa Nikola Milutinov van terena je od sredine januara, kada je u velikom derbiju protiv Panatinaikosa doživeo povredu stopala. Odmah je i operisan i procenjeno je da bi pauza trebalo da potraje oko tri meseca. Međutim, trener Olimpijakosa Jorgos Barcokas...

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Mar.2024

Detaljnije >>