Kristalina Georgieva i zvanično kandidat za generalnog sekretara UN

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Sep.2016, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kristalina Georgieva i zvanično kandidat za generalnog sekretara UN

Bugarski premijer Bojko Borisov imenovao je danas evropsku komesarku Kristalinu Georgijevu, kao kandidatkinju za novog generalnog sekretara UN, objavio je bugarski portal Novinite.

Kandidatkinja Bugarske do sada je bila šefica Uneska Irina Bokova koja je posle ovonedeljnog petog kruga neformalnog izjašanjavanja u Savetu bezbednosti UN bila na šestom mestu.

Vlada Bugarske ranije je najavila da će razmotriti dalju podršku Bokovoj ako tokom glasanja u petom krugu ne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << osvoji "prvo ili drugo mesto".

Bokova je međutim juče rekla da je i dalje kandidat Bugarske za generalnog sekretara UN, uprkos spekulacijama o njenoj navodnoj zameni. Ona je u intervjuu za bugarski dnevni list 24 časa rekla da "ne vidi nijedan valjan razlog zbog kojeg bi povukla svoju kandidaturu".

Bokova je ocenila da "prava borba" tek predstoji pošto je prvih pet krugova glasanja "samo faza preliminarnog rangiranja kandidata".

U trci za novog generalnog sekretara UN posle petog kruga vodi bivši portugalski premijer i visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš, bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je drugi, a slovački ministar spljnih poslova Miroslav Lajčak treći.

Naredni mkrug glasanja trebalo bi da se održi početkom oktobra kada će stalne članice Saveta bezbednosti UN glasati na listićima u boji, pa će odmah biti jasno ko od kandidata može da očekuje veto.

Savet bezbednosti bi pred Generalnu skupštinu UN trebalo da izađe sa jednim kandidatom, ali ako ne budu mogli da se usaglase, pred 193 članice na Generalnoj skupštini izaći će više kandidata.

Prvi čovek svetske organizacije, po pravilu geografske rotacije koje je do sada uvek poštovano, trebalo bi da bude izabran iz grupe istočnoevropskih zemalja. Veruje se i da bi prednost pri izboru trebalo da ima žena jer su na čelu UN od njihovog osnivanja do sada bili isključivo muškarci, ali je najvažniji uslov da kandidat bude prihvatljiv za stalne članice sa pravom veta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Georgijeva kandidat Bugarske za generalnog sekretara UN

Izvor: RTS, 28.Sep.2016

Bugarski premijer Bojko Borisov imenovao je Kristalinu Georgijevu, aktuelnu potpredsednicu Evropske komisije, za kandidata za novog generalnog sekretara UN, objavili su bugarski portal "Novinite" i "Rojters". . Do sada je u...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.