Gde su nestala deca izbeglice?

Izvor: Vesti-online.com, 08.Feb.2016, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde su nestala deca izbeglice?

Niko ne može da kaže koliki je broj maloletnih izbeglica koje se u Evropi vode kao nestale, kao ni gde su ta deca, a očigledno je da su prilikom registracije počinjene greške, pišu nemački mediji.

Prema navodima Unicefa, trećina izbeglica koje su od leta 2015. došle u Nemačku, jesu deca i mladi. Ti podaci se zasnivaju na nepotpunim navodima vlasti, ističe ta organizacija i dodaje da još uvek ne postoji detaljan pregled.

Unicef kritikuje što se prilikom registracije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ne beleži starost izbeglica i traži da se maloletne izbeglice registruju u svim tranzitnim zemljama i u onim gde ih prihvate, kao i da se njihova situacija stalno nadzire. Kriminalci ciljano iskorišćavaju situaciju u kojoj su se našla ta deca koja su sama morala u Evropu.

Šef Evropola Brajan Donald je u izjavi za britanske medije priznao da je na hiljade maloletnih izbeglica registrovano u evropskim zemljama, ali da se njihov trag tada izgubio.

Donald je upozorio da su neka od te dece mogla da dospeju u ruke kriminalaca.

- Nisu svi žrtve kriminalaca, neki od njih su možda pod okriljem članova porodice. Ali, jednostavno ne znamo gde se nalaze - dodaje Donald.

Evropol je, kaže šef te policije, prikupio dokaze o tome da su neka deca i mladi tokom bekstva u Evropu bili seksualno zlostavljani.

- Formirala se jedna kriminalna infrastruktura, koja profitira od migrantskog talasa. Krijumčari sve više izbeglice iskorišćavaju za poslove koji imaju veze sa industrijom seksa i kao robove. To nije ništa novo, jer je tokom svakog izbegličkog talasa u istoriji dolazilo do nasilja prema slabijima. Moramo da učinimo sve što je u našoj moći da sprečimo dalju zloupotrebu dece izbeglica - zaključuje prvi čovek Evropola.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.