Gaza – slike razaranja

Izvor: RTS, 02.Sep.2014, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gaza – slike razaranja

Jedna palestinska kompanija objavila je snimak koji prikazuje obim razaranja Gaze u nedavnom sukobu između Izraela i Hamasa. Snimak je objavljen samo nekoliko dana nakon što su međunarodne humanitarne organizacije procenile da će biti potrebne bar dve decenije da se Gaza obnovi.

Snimak palestinske produkcijske kompanije "Medija taun" pokazuje iz vazduha grad El -Šeđaiju, u kome su veliki delovi uništeni u vazdušnim udarima i granatiranju tokom 50 dana rata, prenosi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />


Najmanje 17.000 kuća je uništeno ili jako oštećeno tokom tog sukoba, dok je za oko 5.000 hiljada potrebna suštinska obnova, navela je nevladina organizacija "Šelter klaster" u saradnji sa UN i Crvenim krstom.

U izveštaju te organizacije je takođe navedeno da je u Gazi nedostajalo već 75.000 stambenih jednica pre izbijanje sukoba. Navodi se da će biti potrebne značajne investicije i mnoge godine da se obnovi oštećena infrastruktura.

Međutim, na napore da se to postigne uticaće blokada koju su Egipat i Izrael uveli prema pojasu Gaze još sredinom 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom od sekularnog, umerenijeg Fataha.

Izrael strahuje da će ekstremsti koristiti građevinski materijal da izgrade rakete i tunele ispod granice za napade na Izraelce i zato je ograničio uvoz cementa i drugog građevinskog materijala. Egipat i Norveška su predložile da se uskoro održi donatorska konferencija za Gazu ali ništa nije konačno dogovoreno.

U Gazi na samo 360 kvadratnih kilometara živi 1,8 miliona stanovnika i to područje još nosi tragove ranijih sukoba. Izrael i Hamas su pre nedelju dana pristali na neograničeni prekid vatre nakon krvavnog rata, u kome je poginulo više od 2.140 Palestinaca, većinom civila i 73 Izraelaca, uključujući šestoro civila.

Prekid vatre je doneo kraj neprijateljstava ali su ključni nesporazumi ostali nerazrešeni. Planirano je da se indirektni pregovori između dve strane nastave za mesec dana.

Izrael procenjuje da je šteta od sukoba 2,67 milijardi dolara i vlada je najavila da će izdvajanja iz budžeta zbog toga biti smanjena za dva odsto.

Obnova Gaze koštaće čitavih 6,49 milijardi, kako procenjuje Šelter Klaster. Produkcijska kompanija je najavila da će dokumentovati štetu iz vazduha za ceo pojas Gaze.

"Kompanija namerava da dokumentuje i snimi sva područja u pojasu Gaze od severa ka jugu.

Na snimku El -Šeđaije, objavljenom onlajn, ne vide se stanari zgrada, a neki koji su ga pregledali uporedili su Gazu sa Hirošimom u Drugom svetskom ratu.

Pojedini mediji koji su ga preneli napominjući da autentičnost nije odmah potvrđena.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.