Gambija: Centralna banka je ostala netaknuta

Izvor: Blic, 24.Jan.2017, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gambija: Centralna banka je ostala netaknuta

Centralna banka Gambije ostala je netaknuta, izjavio je portparol predsednika Adama Beroua, nakon što je savetnik predsednika naveo da je bivši lider te zemlje Jahja Džameh poslednjih nedelja na vlasti ispraznio državnu kasu.

- Bilo je informacija o tome da je uzeo novac i iz Centralne banke, što je bilo posebno zabrinjavajuće, ali mi je načelnik policije rekao da je sve netaknuto - kazao je portparol Halifa Salah na konferenciji za novinare u Bandžulu, prenosi Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Savetnik novog predsednika Gambije Maj Ahmad Fati tvrdi da je bivši lider te zemlje Jahja Džameh poslednjih nedelja na vlasti ispraznio državnu kasu, ukrao na milione dolara i čak avionom otpremio i luksuzna vozila.

Džameh je odneo sa sobom 11,4 miliona dolara, naveo je Fati, napominjući da je to ono što su dosad uspeli da otkriju.

- Gambija je finansijski ojađena. Kase su bukvalno ispražnjene. Takvo je činjenično stanje. To je potvrđeno i u ministarstvu finansija i u Centralnoj banci Gambije - kazao je Fati.

Džameh je ranije u toku dana odleteo iz gambijske prestonice Bandžula pošto je nakon silaska sa vlasti na kojoj je bio 22 godine rešio da ode u egzil.

Pozivajući se na očevice, Rojters prenosi da su vojne jednice zapadnoafričkih zemalja ušle u glavni grad Gambije u sklopu operacije dovođenja na vlast legalno izabranog predsednika.

Autoritarni vođa Džameh preuzeo je vlast pučem 1994. godine, a povukao se sa čela zemlje pod pritiskom armija zapadnoafričkih zemalja koje su ušle u Gambiju kako bi ga prisilile da prizna poraz na decembarskim izborima na kojima je pobedio Berou.

Izabrani predsednik Gambije Adama Berou položio je u četvrtak zakletvu na svečanosti u gambijskoj ambasadi u susednom Senegalu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.