Izvor: Blic, 24.Okt.2016, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gabrijel: ŠŠtanjmajer najbolji kandidat za predsednika Nemačke

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel izjavio je danas da bi aktuelni ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer bio najbolji kandidat za sledećeg predsednika Nemačke.

- Traži se kandidat koji može da predstavlja našu zemlju i pruži odgovore na izazove našeg vremena - rekao je Gabrijel za "Bild".

Prema njegovim rečima, SPD već ima kandidata koji sve to ispunjava, a to je Frank-Valter Štajnmajer.

Ali on još nema podršku Unije, kancelarke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Angele Merkel, kazao je Gabrijel.

On je dodao da će socijaldemokrate biti "otvorene i spremne na kompromis ako se pronađe barem jednako tako dobar kandidat koji je dorastao funkciji predsednika.

Gabrijel je, međutim, poručio da SPD neće praviti partijsko-političke dogovore oko predsedničkog kandidata.

Nemački lideri mesecima pokušavaju da postignu kompromis oko kandidata koji će zameniti aktuelnog predsednika Joahima Gauka kome mandat ističe u martu.

Predsednik Nemačke bira se u Saveznom parlamentu, sastavljenom od poslanika Bundestaga i istog broja predstavnika pokrajina, koji se sastaje samo jednom u pet godina i to radi izbora predsednika države.

Nijedna partija u parlamentu trenutno nema dovoljno glasova da samostalno "progura" svog kandidata.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.