GVOZDENA PESNICA POLICIJE Udar na jednu od najbrutalnijih bandi sveta!

Izvor: Blic, 29.Jul.2016, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GVOZDENA PESNICA POLICIJE Udar na jednu od najbrutalnijih bandi sveta!

Vlasti El Salvadora već duže vreme su u ratu sa Mara Salvatrućom (MS-13), najozloglašenijom bandom u toj zemlji. Policija je u sredu zadala bolan udarac uličnom gangu, uhapsivši petoricu glavešina, kao i bandinog "šefa finansija", objavio je državni tužilac El Salvadora.

Policija je ukupno uhapsila 120 ljudi, zaplenila pozamašnu količinu oružja, droge i novca. Na meti su bili hoteli, restorani, barovi i vile koji su bili mesta na kojima su se okupljali šefovi bandi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tužilac je istakao i da je policija zaplenila milione dolara i zamrzla nekoliko tajnih računa, prenosi "Bi-Bi-Si".

Ministar pravde i bezbednosti Maurisijo Ramirez Landaverde rekao je da je ovo prvi put da je policija uspela da prekine lanac finansiranja ove kriminalne organizacije.

El Salvador je zemlja koja je ogrezla u ratu bandi, zbog čega ima najvišu stopu ubistava u svetu. Mnoga od tih ubistava došla su kao posledica obračuna dve bande: pomenute Mara Salvatruće i rivalskog ganga Bario 18. Procenjuje se da u El Salvadoru, zemlji sa nešto više od šest miliona stanovnika, ima čak 70.000 članova bandi.

Ove dve bande zapravo su nastale početkom sedamdesetih godina u južnoj Kaliforniji, a osnovali su ih imigranti iz Centralne i Južne Amerike. Bande su se ukorenile u siromašnim četvrtima Los Anđelesa, u kojima je cvetao kriminal. kada su sukobi bandi suzbijeni, SAD su deportovale vođe bandi, koji su godinama kasnije "biznis" proširili i na matične zemlje.

Pročitaj još:

Ove dve bande potpisale su svojevremeno primirje 2012. godine, nakon čega je stopa ubistava pala za čak 40 posto.

Primirje između pomenutih bandi sklopljeno je 2012. godine, i tada su se u El Salvadoru ponadali da će konačno moći da počnu sa normalnim životom. Da je u pitanju bila samo nada, pokazalo se već nakon godinu i po dana, kada je primirje puklo, pre svega zbog javne kritike da je taj mir bio previše profitabilan za bande.

Naime, primirje su odobrili bivši predsednik El Salvadora i SAD. Ipak, u zamenu za to primirje, bandama su dati veliki benefiti. Zbog novog talasa nasilja, novi predsednik El Salvadora, bivši gerilac Sančez Seren (71), preduzeo je gvozdenu politiku prema bandama. U januaru ove godine osnovao je odrede specijalno obučenih vojnika za borbu protiv nasilja bandi, dao im velike ingerencije i dozvolu da bez pitanja ubiju bilo kog člana kriminalnih organizacija.

Nakon prekida primirja, nasilje je ponovo preplavilo ulice El Salvadora, i vratilo se na stare, zastrašujuće procente: 103 ubistva na 100.000 stanovnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.