Izvor: Blic, 31.Avg.2016, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GEBELS ISLAMSKE DRŽAVE Kako je ubijeni vođa PROPAGIRAO SMRT: Sekira, nož, kamion... samo ih ubijte!

Taha Sobhi Falaha nije voleo da se slika i zato nema mnogo njegovih fotografija. Svega nekoliko puta se pojavio na video-snimcima. Verovatno je i to jedan od razloga što je tokom godina izrastao u mit među islamskim teroristima. Sjedinjene Države su raspisale poternicu za njim i ponudile nagradu od pet miliona dolara za informacije koje će dovesti do njegovog hapšenja. Pri tom većina njegovih pristalica verovatno i nije znala njegovo pravo ime. Falaha im je bio poznat samo pod borbenim imenom: >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Abu Muhamed al Adnani.

Al Adnani, rođen 1977. u Binišu, u Siriji, bio je poznat kao portparol terorističke organizacije Islamska država i šef propagande najbrutalnije terorističke organizacije na svetu. U audio-poruci u leto 2014. obznanio je osnivanje Kalifata Islamska država, a u septembru 2014. pretio je Evropljanima krvavom osvetom zbog vazdušnih udara na teritoriju pod njihovom kontrolom.

Anarhijski džihad

Osim toga, redovno je pozivao muslimane širom sveta na neumoljivi terorizam protiv nevernika. Gebels Islamske države je pri tom propagirao bezgranični, gotovo anarhijski džihad. Njegove reči nisu bile bez posledica: u SAD, Francuskoj i Nemačkoj islamisti su izvodili napade, pozivajući se direktno na Al Adnanija.

U utorak uveče, Islamska država je na svojim kanalima na društvenim mrežama iznenada objavila njegovu smrt. Kako je saopšteno, ubijen je prilikom kontrole vojnih operacija na severu Sirije, nedaleko od Alepa. Još nije jasno kako je stvarno poginuo: u američkom ili ruskom vazdušnom napadu, ili u borbi.

Odeljenje za eksterne operacije

Al Adnani verovatno nije bio samo zvanični predstavnik Islamske države, već je navodno bio i član islamskog saveta (šura), rukovodećeg štaba terorista. Prema izjavama evropskih džihadista saslušanih po povratku u domovinu, Al Adnani je bio šef Amnijata, odeljenja za bezbednost Islamske države, takoreći njihove interne obaveštajne službe. Amnijat je navodno vrbovao strane borce za napade na Zapadu. Čak je bilo reči i o tome da je imao odeljenje za “eksterne operacije”, čiji je komandant navodno bio Abu Muhamed al Adnani.

Međutim, njegova strateška uloga unutar Islamske države manje je važna od njegove opasne zaostavštine: njegovih reči.

Pretnje na svim jezicima

Brojni govori puni mržnje i propagandni spisi ovog islamiste već su podsticali ekstremiste na terorističke napade, a oni će nastaviti da ih izvode najvrovatnije i posle njegove smrti. Snimci - delimično prevedeni na engleski, francuski, nemački i ruski jezik - sigurno će još dugo moći da se nađu na mreži.

Pročitajte još

U govorima Al Adnani poziva muslimane koji žive na Zapadu na bezmalo nasumične napade na sve moguće ciljeve. Neposredna veza sa terorističkom grupom nije neophodna, glasi poruka koju šalje. Čak je i obuka u kampovima za obuku boraca izlišna. Dozvolu za ubijanje Al Adnani daje verbalno, posredstvom video-poruke, u kombinaciji sa perfidnim uputstvom za učešće u džihadu.

- Ako možeš da ubiješ Amerikanca ili Evropljanina nevernika - naročito prljavog Francuza, Australijanca ili Kanađanina, (..), onda veruj Alahu i ubij ga na svaki mogući način - piše u Al Adnanijevom “uputstvu” iz oktobra 2014.

- Ne pitaj nikoga za savet i ne čekaj bilo kakvu presudu. Ubijaj nevernike, bilo da su civili ili vojnici! - kaže

Napadajte Zapad

U maju, na početku muslimanskog posta Ramazana, portparol Islamske države odlučno je pozvao na terorističke napade na Zapadu. Voditi džihad tamo korisnije je nego doći u Siriju, poručio je: “Najmanje delo koje izvedete u vašoj zemlji, bolje je i nama draže od najvećeg dela kod nas, ono je delotvornije za nas, a bolnije za njih!”

Samo dve nedelje kasnije, Amerikanac Omar Matin upao je u popularni gej noćni klub u Floridi i automatskom puškom ubio 49 osoba. Pre nego što ga je ubila policija, na Fejsbuku je priznao da je to učinio u ime Islamske države.

Samo nekoliko dana kasnije, u Manjanvilu, u okolini Pariza, islamista Larosi Abala ubio je policajca ispred njegove kuće, a zatim i ženu s kojom je živeo. Ubrzo nakon terorističkog napada, islamista je postovao video na Fejsbuku i izjavio: “Odgovorio sam na poziv šeika Abu Muhameda al Adnanija.”

Pročitajte još

U julu, Sirijac Muhamed Dalil razneo se u Bavarskoj, u Ansbahu, nedaleko od mesta održavanja muzičkog festivala. On je poginuo, a 15 osoba je povređeno. U video-snimku, koji je ID objavila ubrzo nakon toga, prvi bombaš-samoubica u Nemačkoj takođe se poziva na Al Adnanija.

"Adnanizam"

Recept je jednostavan i okrutan: amaterski napad nožem, sekirom ili kamionom, a zatim priznanje da je zlodelo učinjeno u ime Islamske države na video-snimku, Tviteru ili Fejsbuku. “Adnanizam” je novi fenomen o kome odnedavno govore stručnjaci koji analiziraju terorističke napade.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.