GDE ZEMLJI PRETE KATASTROFE Srbija u TOP 3 najugroženije države u Evropi

Izvor: Blic, 30.Apr.2017, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GDE ZEMLJI PRETE KATASTROFE Srbija u TOP 3 najugroženije države u Evropi

Na osnovu brojnih geoloških, meteoroloških i drugih merenja, naučnici predviđaju koje bi prirodne katastrofe mogle da pogode Zemlju u bliskoj budućnosti, kao i područja koja su posebno ugrožena. U Evropi se Srbija nalazi u vrhu liste zemalja sa visokim rizikom, a evo u kojoj državi u Evropi vreba najveća opasnost.

"World Risk Report" koji izračunava rizik od prirodnih katastrofa, poput ciklona, zemjotresa, poplava, porsta nivoa mora i okena, na mapi prikazuje koje države >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su visokorizične, a koje najmanje.

Vruće tačke na mapi sveta se uglavnom nalaze u Okeaniji, jugoistočnoj Aziji, centralnoj Americi i južnom Sahelu (granična zona u Africi između Sahare i Sudana).

Solomonska ostrva su na listi šesta po redu, Papua Nova Gvineja je deseta, a Gvineja Bisao 15.

Trinaest od petnaest zemlja sa najvišim nivoom ranjivosti se nalaze na afričkom kontinentu.

Najnesigurnija zemlja na svetu je Vanuatu, ostrvska pacifička državica kojoj prete prirodne katastrofe. Više od jedne trećine njenog stanovništva u opasnosti je od nepredvidive naravi prirode, pa joj zbog toga prete potresi, vulkanske erupcije i cikloni.

Vanuatu je zato zauzeo prvo mesto na "World Risk Report" listi sa indeksom od 36,28 odsto.

Slede Tonga, Filipini, Salomonska ostrva i Gvatemala. Područja sa velikim rizikom su Karibi, Srednja Amerika i južni delovi afričkih država.

Najrizičnija područja u Evropi

U Evropi je narizičnije područje Albanije (9,50 posto), zatim sledi Holandija sa svojih 8,24 posto, a Srbija se nalazi odmah iza sa 7,12 posto.

Izveštaj navodi da je najsigurnije živeti u Kataru, čiji indeks sigurnosti iznosi samo 0,08 odsto.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.