Izvor: B92, 02.Apr.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G20: Više novca za MMF

London, Beograd -- Učesnici samita G20 u Londonu dogovorili su se da se za potrebe Međunarodnog monetarnog fonda izdvoji dodatnih 500 milijardi dolara.

Britanski premijer Gordon Braun rekao je novinarima da će preko MMF i drugih finansijskih institucija biti izdvojeno ukupno 1.000 milijardi dolara za borbu protiv posledica finansijske krize u svetu.

On je naglasio da će za pomoć u finansiranju međunarodne trgovine biti izdvojeno 250 milijardi evra u naredne dve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine.

Braun je podvukao da se radi o najvećim stimulativnim merama u svetskoj ekonomiji koje su ikada do sada usvojene.

On je dodao da su se učesnici samita u Londonu složili i da zemljama u razvoju bude data veća uloga u međunarodnim finansijskim institucijama.

Izvori bliski pregovorima, koji su želeli da ostanu anonimni, otkrivaju kako su Francuska i Nemačka uspele da uvere lidere G20 da podrže jaču finansijsku kontrolu kako bi se izbeglo ponavljanje aktuelne krize.

Ban: Pomoć i za siromašne

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozdravio je odluku lidera G20, da obezbede 1,1 bilion dolara za pomoć svetskoj ekonomiju u sadašnjoj krizi.

U saopštenju izdatom u Njujorku, Ban je rekao da je izuzetno važno da se države G20 obavežu da 300 milijardi dolara tog novca bude poslato kao pomoć najsiromašnijim državama u sledeće dve godine. "Svet će motriti", upozorio je on.

Predsednik SAD Barak Obama i britanski premijer Gordon Braun sinoć su rekli da su uvereni da će svetski lideri postići dogovor o rešenju problema finansijske regulative, merama za obnavljanje rasta globalne privrede i o spasavanju ugroženih banaka.

Taj optimizam je, međutim, donekle prigušilo neslaganje sa predsednikom Francuske Nikolom Sarkozijem i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koji su odbacili pozive Vašingtona i Londona za veće podsticajne pakete i insistirali da se na današnjem samitu "dvadesetorice" moraju preduzeti konkretni koraci radi oštrije finansijske regulative.

Danas su se ipak pojavili pokazatelji da je postignut napredak u prevazilaženju tog neslaganja.

Tako je britanski sekretar finansija Stiven Tims, zamenik ministra finansija Alistera Darlinga, izjavio da su jutros vođeni razgovori o tome kad će biti objavljena "crna lista poreskih oaza".

Britanski ministar privrede Piter Mendelson izjavio je da su članice G20 u načelu saglasne da treba uložiti više sredstava u svetsku privredu kroz mehanizam MMF-a i drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Balkan nije među prioritetima Samita

Jedno od ključnih pitanja koje bi trebalo da bude rešeno na Samitu G20 je da li države i dalje treba da ulažu u posrnule finansijske institucije i privredu ili treba pustiti tržište da samo "odvoji žito od kukolja".

Za Srbiju bi bilo bolje da se u razvijenim zemljama nastavi sa državnim intervencijama, kaže u razgovoru za B92 profesor Fakulteta za finansije i administraciju Davor Savin.

Savin smatra da podrška posustaloj privredi na Zapadu doprinosi uposlenosti Balkana.

Međutim, briga za manje zemlje nije prioritet na Samitu, kaže Savin.

Opširnije možete čitati u rubrici Biz.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeo samit G20

Izvor: RTV Pink, 02.Apr.2009

. . . U Londonu je danas počeo samit lidera Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja čija je privreda u naglom usponu (G20), posvećen najtežoj svetskoj finansijskoj krizi od tridesetih godina prošlog veka. .

Nastavak na RTV Pink...

London: Lideri G20 stižu na summit odluke

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Apr.2009

Lideri G20, grupe najrazvijenih i zemalja u razvoju, održavaju u Londonu summit na kojem će pokušati naći rješenje za prevladavanje globalne ekonomske krize. Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer Gordon Brown, koji su domaćini sastan ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Reanimacija svetske ekonomije

Izvor: RTS, 02.Apr.2009

Lideri dvadeset razvijenih zemalja postigli dogovor o izdvajanju više sredstava za Međunarodni monetarni fond kao i za veću kontrolu hedž fondova. Među učesnicima Samita u Londonu i čelnici MMF-a, Svetske banke i STO. Britanska prestonica preplavljena antiglobalistima, jedna osoba izgubila život,...

Nastavak na RTS...

Braun: Dodatnih 500 milijardi dolara za MMF

Izvor: EMportal, 02.Apr.2009

Učesnici samita G20 u Londonu dogovorili su da se za potrebe Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izdvoji dodatnih 500 milijardi dolara, izjavio je britanski premijer Gordon Braun.

Nastavak na EMportal...

Postignut dogovor u Londonu

Izvor: Radio 021, 02.Apr.2009

Lideri G20 postigli su na Samitu u Londonu dogovor o upumpavanju dodatnih 1.000 milijardi dolara u posustalu svetsku ekonomiju, ulaganjem novca u Međunarodni monetarni fond. Te mere bez presedana trebalo bi da sačuvaju ili stvore milione poslova, koji bi u suprotnom propali, saopšteno u kominikeu.

Nastavak na Radio 021...

Hiljadu milijardi dolara za spas ekonomije

Izvor: RTS, 02.Apr.2009

Lideri G20 postigli su na Samitu u Londonu dogovor o upumpavanju dodatnih 1.100 milijardi dolara u posustalu svetsku ekonomiju, najviše ulaganjem novca u Međunarodni monetarni fond. To bi trebalo da dovede do rasta svetske privrede za četiri odsto do kraja sledeće godine, saopšteno na Samitu...Lideri...

Nastavak na RTS...

Značaj samita G20

Izvor: RTV Pink, 03.Apr.2009, 12:41

. . . Britanska štampa danas opširno komentariše rezultate juče održanog samita grupe 20 ekonomski najrazvijenijih zemalja - G20, ukazujući na veliki značaj tog skupa, ali i određene rezerve u vezi njegovog ishoda. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.