Izvor: Blic, 01.Jul.2016, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi i Britanci obeležili 100 godina od bitke na Somi

Francuzi i Britanci zajedno su danas obeležili 100 godina od zajedničke bitke na francuskoj reci Somi protiv nemačkih snaga u Prvom svetskom ratu.

.@KensingtonRoyal @ClarenceHouse & @David_Cameron pay respects during the #Somme100 event. Photos courtesy of PA. pic.twitter.com/6p9S8uInd9

Britanski premijer Dejvid Kameron i francuski predsednik Fransoa Oland danas su zajedno, kao simbol istorijskog saveza između dve nacije, odali poštu ispred francusko-britanskog spomenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Tievalu na severu Francuske.

Nedelju dana posle referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU), Olandovo prisustvo, koje nije bile ranije planirano, treba da pokaže da Velika Britanija ostaje "prijateljska zemlja Francuskoj koja želi da sačuva tu vezu", saopšteno je nedavno u Parizu.

Pored Kamerona, s britanske strane su došli članovi britanske porodice, princ Čarls i njegovi sinovi Vilijam i Hari.

Jedna od najvećih i najkrvavijih bitaka Prvog svetskog rata zavrena je s više od milion zaraćenih vojnika izbačenih iz stroja. Britanske i francuske snage su pokušale da se probiju kroz nemačke linije koje su se protezale duž 40 kilometara fronta na obe obale reke Some u severnoj Francuskoj.

Kraljevska porodica i Kameron u petak na komemoraciji bitke na Somi

Jedan od ciljeva bitke bio je da odvuče nemačke snage iz bitke za Verden ili popusti njihov pritisak, što je na kraju i ispunjeno, ali su gubici premašili gubitke bitke za Verden.

Sećanje na bitku se najviše vezuje za njen prvi dan, 1. jul 1916. godine, u kojem je iz stroja s britanske strane izbačeno 57.470 vojnika, od kojih je bilo 19.240 ubijenih ili umrlih od posledica ranjavanja. Do danas je to dan s najvećim gubicima u istoriji britanske armije.

U Britaniji je stogodišnjica bitke na Somi obeležena topovskim plotunima u Londonu, ali i službama održanim na drugim mestima, uključujući gradove Kardif i Edinburg. Širom Britanije održano je dva minuta ćutanja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.