Francuska i Nemačka traže da se preispita Šengen

Izvor: N1 televizija, 22.Feb.2017, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska i Nemačka traže da se preispita Šengen

Francuska i Nemačka pozvale su Evropsku komisiju da preispita šengenski ugovor kako bi se zemlje bolje suočile s terorističkom pretnjom, saopšteno je u Briselu.

"Terorističke pretnje i trenutna efikasnost kontrole na unutrašnjim granicama svedoče o potrebi revizije šengenskog ugovora o granicama zbog mogućih pretnji unutrašnje bezbednosti", navodi se u zajedničkom pismu ministara unutrašnjih poslova Francuske i Nemačke, Brunoa Le Rua i Tomasa de Mezijera.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
Pismo koje su ministri napisali u ponedeljak u Berlinu, upućeno je potpredsedniku Evropske komisije Fransu Timermansu i komesarima zaduženim za migraciju i bezbednost, Dimitrisu Avramopulosu i Džulijanu Kingu.

Francuski i nemački ministri su zatražili kontrolu unutrašnjih granica duže nego što je prvobitno bilo predviđeno.

Prema sadašnjim pravilima, kontrola unutrašnjih granica zbog terorističke pretnje može najviše da traje dve godine.

Francuska je navela da će kontrolu svojih granica za sada produžiti do polovine jula, dok je Nemačka saopštila da je privremeno vratila kontrolu svojih granica zbog terorističke pretnje ali i migrantske krize.

Berlin i Pariz takođe traže da se pooštri sadašnji režim kontrole ulaska i izlaska u EU uvođenjem spiskova putnika u kojima se nalaze podaci njihovih prethodnih putovanja kako bi se lakše pronašle mreže stranih boraca koji odlaze u Siriju i Irak.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.