Francuska dobila novu vladu

Izvor: RTS, 21.Jun.2017, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska dobila novu vladu

Jelijsejska palata saopštila je sastav nove francuske vlade posle parlamentarnih izbora na kojima je ogromnu većinu osvojila centristička stranka predsednika Emanuela Makrona, Republika u pokretu.
Žan-Iv Le Drian ostaće kao u prethodnom sazivu šef diplomatije, dok će ministar odbrane biti Florans Parli posle odluke Silvi Gular da odustane od ministarske funkcije zbog istrage o navodnoj zloupotrebi sredstava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropskog parlamenta.

Ministarka za evropska pitanja će biti Natali Loazo, jer je prethodna ministarka Marijel de Sarnez odlučila da ne bude u novoj vladi.
Ministar pravde takođe će biti žena, Nikol Belube, navela je Jelijseska palata i dodala da je dosadašnji ministar na toj funkciji Fransoa Bajru odlučio da napusti vladu kako bi novom predsedniku Emanuelu Makronu omogućio da ostvari cilj i očisti politiku od korupcije.
Ministar za teritorijalnu koheziju biće Žak Mezar i on menja Rišara Ferana koji je, kako su naveli francuski mediji, bio primoran da odustane od ministarske funkcije jer je predmet preliminarne istrage o aferi poslovanja s nekretninama, prema kojoj je njegova partnerka koristila jefitnije cene zakupa dok je Feran bio na čelu jednog osiguravajućeg društva.
Feran, blizak Makronu, prihvatio je da bude predsednik poslaničke grupe Republike u pokretu.
Sa velikom većinom u parlamentu Makron (39) će sada imati odrešene ruke da sprovede obećani program, socijalno-liberalne reforme kao što je moralizacija političara od kojih zahteva besprekornost, reforma radnog zakonodavstva i smanjenje javnog deficita.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.