Fon der Lajen: Pritisnuti konzorcijum za fer ugovor povodom ratnih brodova

Izvor: Blic, 22.Apr.2017, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fon der Lajen: Pritisnuti konzorcijum za fer ugovor povodom ratnih brodova

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen obećala je da će izvršiti pritisak na konzorcijum predvođen kompanijom "Lursen Verft" iz Bremena da pristane na "fer ugovor" za pet novih ratnih brodova, ističući da je početna ponuda bila previsoka.

- Cilj je da sklopimo ugovor u ovom zakonodavnom periodu, ali želimo i dobar kontakt, fer ugovor, a pre svega realan. Naporno radimo na tome - rekla je fon der Lajen, prenosi Rojters.

Upitana da li postoji ikakva šansa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se početna ponuda konzorcijuma od 2,9 milijarde evra prihvati, Fon der Lajen je kazala da ta cifra neće ostati.

Izvori iz odbrambene industrije kazali su prošle nedelje da je nemačka vlada odbila početnu ponudu konzorcijuma, pre nego što je premašila budžetski cilj od 1,5 milijarde evra.

Nemački poslanici su u oktobru prošle godine objavili planove da se kupi još pet ratnih broidova, kako bi se povećala bezbednost u Baltičkom moru i na Sredozemlju.

Kritičari su upozorili da odluka ministarstva da izbegne javni konkurs može dovesti do veće cene.

Kako se navodi, Nemačka je povećala budžet za vojsku za 1,2 odsto BDP-a, odnosno za skoro dve milijarde, ali u Berlinu kažu da će im biti potrebno vreme da se dostignu cilj NATO-a da za odbranu izdvaja 2 odsto BDP-a.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.