Folksvagen mora da plati 2,8 milijardi dolara kazne

Izvor: Blic, 22.Apr.2017, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Folksvagen mora da plati 2,8 milijardi dolara kazne

Nemački proizvođač automobila Folksvagen moraće da plati 2,8 milijardi dolara kazne u SAD zbog varanja na testovima izduvnih gasova, stoji u presudi donetoj na osnovu sporazuma američke vlade i te kompanije.

Američki sudija Šon Koks prihvatio je sporazum šest nedelja pošto je Folksvagen priznao krivicu za zaveru i opstrukciju pravde povodom ugradnje softvera za prikrivanje podataka o emisiji gasova u gotovo 600.000 dizel vozila u SAD. Vozila su bila programirana da uključe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sistem kontrole zagađenja tokom testova a da ga isključe u običnoj vožnji.

Pomoćnik američkog državnog tužioca Džon Nil rekao je sudiji da je to bio "nameran pokušaj velike korporacije da izbegne američki zakon i slaže nadležne organe u SAD".

Sudija Koks rekao je da je zapanjen što je Folksvagen počinio takav zločin.

- Ko je povređen ovom korporativnom pohlepom? Koliko vidim, to nisu menadžeri Folksvagena, koji imaju ogromne plate i velike bonuse. To je mali čovek, kao i uvek - rekao je Koks, misleći na kupce automobila i radnike Folksvagena koji će ubuduće možda manje zarađivati.

Osim ove kazne, nemački proizvođač automobila će platiti i 1,5 milijardi dolara u građanskoj parnici, uglavnom radi poravnanja s američkom Agencijom za zaštitu životne sredine, kao i 11 milijardi dolara za otkup automobila i druge kompenzacije.

Sedam zaposlenih u kompaniji takođe je optuženo za krivična dela u SAD, ali je njih pet u Nemačkoj i malo je verovatno da će biti isporučeni.

Koks je pozvao nemačku vladu da "optuži odgovorne za ovu namernu masovnu prevaru koja je naštetila čuvenoj automobilskoj kompaniji".

Pomoćnik tužioca Nil izjavio je da će bivši zvaničnik američkog Ministarstva pravde Leri Tompson biti posmatrač koji treba da obezbedi da se Folksvagen pridržava sporazuma o priznanju krivice, koji podazumeva potpunu saradnju sa američkim istražiteljima u budućnosti i tri godine uslovne kazne.

Američke vlasti optužile su Folksvagen za softversku prevaru u septembru 2015. godine pošto su istraživači sa Univerziteta Zapadna Virdžinija otkrili da se emisija štetnog nitrogen oksida u pravoj vožnji razlikuje od one na testovima.

Uprkos početnom negiranju, nemačka kompanija je priznala da je koristila softver za lažiranje kontrole izduvnih gasova.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.