Fidel Kastro se sastao sa oslobođenim obaveštajcima

Izvor: Blic, 02.Mar.2015, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fidel Kastro se sastao sa oslobođenim obaveštajcima

Bivši lider Kube Fidel Kastro sastao se sa trojicom agenata kubanske obaveštajne službe, koji su oslobođeni iz američkog zatvora decembra prošle godine, u okviru istorijskog otopljavanja odnosa dve zemlje, javili su danas državni kubanski mediji.

U pismu objavljenom u nekoliko državnih listova, Kastro (88) je naveo da se sa obaveštajcima sastao u sredu u svojoj kući u Havani, "73 dana nakon što su ponovo kročili na kubansku teritoriju".

"Bio sam srećan satima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slušajući izuzetne priče o heroizmu te grupe", istakao je Kastro.

On je naveo da su obaveštajci "antiteroristički heroji koji nikada nisu naudili SAD i koji su pokušavali da spreče terorističke akcije protiv našeg naroda".

Fotografije tog susreta objavljene su na sajtu dnevnika Granma, a na njima se vidi Fidel Kastro, upadljivo mršav u crno-plavoj trenerci, kako sedi okružen trojicom agenata i još dvojicom koja su oslobođena ranije. Agencija AP je javila da je sastanak trajao pet sati.

Pre nego što je prepustio vlast mlađem bratu Raulu Kastru 2006. godine, Fidel je redovno pozivao da se oslobodi "kubanska petorka", grupa uhapšena u Majamiju u septembru 1998. godine koja je tri godine kasnije osuđena zbog špijunaže.

Havana je priznala da su u pitanju agenti obaveštajne službe, ali je navela da su oni špijunirali militantne kubanske grupe u egzilu, a ne američku vladu.

Dvojici agenata je kazna smanjena, pa su se oni vratili kući 2013. i 2014. Preostala trojica su se vratila u domovinu 17. decembra, na dan kada su predsednici Kube i SAD, Raul Kastro i Barak Obama, objavili normalizaciju odnosa dve zemlje.

Raul Kastro je 25. februara odlikovao petoricu kubanskih obaveštajaca koji su proveli više godina u američkim zatvorima.

Herardo Ernandes, Antonio Gerero, Ramon Labanino, Rene Gonsales i Fernando Gonsales su bili kubanski obaveštajci, čija je "osinja mreža" bila aktivna na Floridi devedesetih godina prošlog veka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.