Fidel Kastro danas slavi 88. rođendan

Izvor: 24sata, 13.Avg.2014, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fidel Kastro danas slavi 88. rođendan

Bivši kubanski predsednik Fidel Kastro danas slavi 88. rođendan i tim povodom je renovirana kuća u kojoj se rodio u gradiću Biran, na istoku Kube, javila je kubanska državna televizija.

Radovi u muzeju-kući gde su Fidel i njegov mladji brat Raul rodjeni traju već nekoliko nedelja i u velikoj meri su premašili početne planove, preneo je sajt "Latin Amerika herald tribjun", sa sedištem u Karakasu, koji objavljuje vesti iz Latinske Amerike.

Radnici iz Birana, u >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << provinciji Olgin, kao i stručnjaci iz Istorijske kancelarije u Havani renoviraju čitavu zgradu, uključujući plafone, zidove i podove.

Restauracijom je obuhvaćeno više od 800 muzejskih predmeta, kao i porodični hram koji su smešteni na 28 hektara zemljišta na kome se nalazi ovaj istorijski kompleks koji je 2009. proglašen "narodnim spomenikom".

Njime su obuhvaćeni i jedan stari hotel i kuća Fidelove starije sestre Anhele Marije i nekoliko stambenih i javnih objekata u Biranu koji se nalazi 800 kilometara istočno od Havane.

Istrijski kompleks obuhvata

bivšu kuću Kastrove bake Dominge, porodične sobe, mesaru, bar "La Paloma", školu, prodavnicu i automobil "ford" iz 1918. koji je pripadao Kastrovoj majci.

Muzejska kuća je replika porodične kuće sa 10 soba koja je pre više godina srušena.

Kako njegovi biografi tvrde, Fidel Kastro je rodjen 13. avgusta 1926. godine kao treće od sedmoro dece španskog imigranta Anhela Marije Kastra i kubanske seljanske Line Rus.

Fidel Kastro je predovdio komunističku revoluciju u kojoj je svrgnut predsednik Kube Fulhensio Batista 1. januara 1959. godine i upravljao je zemljom do 2006. kada je zbog teške bolesti preneo ovlašćenja na mladjeg brata Raula rodjenog 1932. godine.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HAVANA: Fidel Kastro slavi 88. rođendan

Izvor: Kurir, 13.Avg.2014

Ovim povodom renovirana je kuća u kojoj se rodio u gradiću Biran. Restauracijom je obuhvaćeno više od 800 muzejskih predmeta, kao i porodični hram koji su smešteni na 28 hektara zemljišta na kome se nalazi ovaj istorijski kompleks koji je 2009. proglašen "narodnim spomenikom"..HAVANA - Bivši...

Nastavak na Kurir...

Fidel Kastro danas slavi 88. rođendan

Izvor: Blic, 13.Avg.2014

Bivši kubanski predsednik Fidel Kastro danas slavi 88. rođendan i tim povodom je renovirana kuća u kojoj se rodio u gradiću Biran, na istoku Kube, javila je kubanska državna televizija...Radovi u muzeju-kući gde su Fidel i njegov mlađi brat Raul rođeni traju već nekoliko nedelja i u velikoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.