Fajon: Za nas su bitniji odnosi Srbije sa BiH nego sa Republikom Srpskom

Izvor: Blic, 02.Jul.2015, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajon: Za nas su bitniji odnosi Srbije sa BiH nego sa Republikom Srpskom

U očima Evropskog parlamenta je znatno bitniji odnos Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, nego onaj sa Republikom Srpskom, izjavila je za "Danas" Tanja Fajon, poslanica socijalista i demokrata u EP, i izrazila očekivanje da se odnosi Beograda i Sarajeva neće zaoštriti u vreme obeležavanja 20-godišnjice zločina u Srebrenici.

"S obzirom na burnu prošlost Balkana i nesuglasice medu državama i narodima, uspešnu regionalnu saradnju i dobre medususedske odnose vidim kao ključne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stvari za napredak celog regiona na putu prema EU", rekla je Fajon, komentarišući mogući uticaj odnosa Srbije i Republike Srpske na evropske integracije Beograda.

Ona je istakla da je jasno da Srbija ima "poseban odnos" sa srpskim entitetom u BiH ali, dodala je, "isto tako je jasno da na najvišem, državnom nivou, održava odnos sa BiH".

"U poslednje vreme se na različitim regionalnim skupovima govorilo o pojačanju regionalne saradnje putem ekonomskih i infrastrukturnih projekata i to me jako raduje. Verujem da se odnosi između Srbije i BiH nece zaoštriti u periodu obeležavanja dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici" dodala je Fajon.

Prema njenim rečima, obeležavanje tog događaja predstavlja priliku za opomenu da se takvi zločini ne smeju ponoviti, "kao i za zajedničku odluku o gradnji novih mostova saradnje i povezivanja u regionu".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.