Evropski sud blokira prebacivanje devet migranata u zatvorene zone u Mađarskoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Mar.2017, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski sud blokira prebacivanje devet migranata u zatvorene zone u Mađarskoj

Evropski sud za ljudska prava zatražio je danas od Budimpešte da suspenduje prebacivanje devet migranata u zatvoreni tranzitni kamp u Mađarskoj, gde je danas stupio na snagu zakon o pritvaranju migranata, saznaje se od tog Suda.

Kako je Sud preneo danas u imejlu agenciji Frans pres, to telo je donelo odluku da primeni član 39 svojih propisa, koji se odnosi na privremene mere, kada je reč o dva slučaja. Jedan koji se odnosi‡ na osam maloletnika i drugi na jednu trudnicu. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Sudu se u vezi tog pitanja obratio Helsinški komitet Mađarske, nevladina organizacija koja se angažovala na zahtev devet migranata.

Sud sa sedištem u Strazburu tražio je od mađarske vlade da ne prebaci te osobe u zatvoreni tranzitni kamp dok traje procedura pred tim sudom.

Helsinški komitet je naveo da se obratio evropskom sudu oko prebacivanju sa otvorenih mesta prihvata u tranzitne zone osam tražilaca azila maloletnika bez pratnje i jedne traumatizovane žene koja je ima rizičnu trudnoću.

Sud je zatražio od mađarske vlade da do 10. aprila uputi svoje odgovore na pitanja Suda vezana za pravnu osnovu transfera i za uslove boravka migranata u kontejnerima u kojima će biti smešteni, naveo je Helsinški komitet.

Mađarski zakon o obaveznom pritvaranju tražilaca azila u takozvanim tranzitnim zonama na granici danas je stupio na snagu uprkos jakim kritikama nevladinih organizacija za odbranu ljudskih prava, i poziva Evropske unije da se poštuju humanitarni principi.

U tranzitnim zonama postavljeni su kontejneri, u kojima će tražioci azila morati da ostanu dok ne bude doneta odluka o njihovom zahtevu za azil.

Savet Evrope, čiji je sud organ, uputio je pismo mađarskom premijeru Viktoru Orbanu u kome je izražena zabrinutost zbog mađarskog zakona o zatvaranju migranata.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski sud blokira prebacivanje devet migranata u zatvorene zone u Mađarskoj

Izvor: Blic, 28.Mar.2017

Evropski sud za ljudska prava zatražio je danas od Budimpešte da suspenduje prebacivanje devet migranata u zatvoreni tranzitni kamp u Mađarskoj, gde je danas stupio na snagu zakon o pritvaranju migranata, saznaje se od tog Suda...Kako je Sud preneo danas u imejlu agenciji Frans pres, to telo je donelo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.