Izvor: RuskaRec.ru, 26.Jul.2017, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ermitaž će izložiti jedinstvene tkanine stare 2 hiljade godina

Muzej Ermitaž će prvi put izložiti svoje tekstilne kolekcije od najstarijih uzoraka do savremenih tekstila na tematskim izložbama, posvećenim istoriji i restauraciji tkanina.
Kako je izjavila zamenica generalnog direktora Ermitaža Svetlana Adaksina na pres-konferenciji 26. jula, izložbe „Enciklopedija tekstila Ermitaža. Istorija” i „Kolekcija tekstila Ermitaža. Restauracija” biće otvorene za posetioce u subotu, 29. jula. Uzorci tkanina iz muzejske kolekcije će predstaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << u svečanim salama zimskog dvorca.
„Imamo ogromnu kolekciju tkanina, uključujući arheološke tkanine stare 2,5 hiljade godina. Toga nema nigda na svetu. Imamo izuzetne antičke tkanine, srednjovekovne, tkanine sa ruskog carskog dvora. Ovaj materijal je veoma komplikovan za čuvanje i kratkovečan. Potrebni su posebni uslovi za čuvanje i 'zlatne ruke' restauratora. Veoma smo ponosni što najzad možemo po prvi put da prikažemo mnoge od eksponata”, rekla je Adaksina, prenosi „Interfaks”.  
Prema rečima starijeg naučnog saradnika odeljenja za zapadnu primenjenu umetnost Tatjane Lehovič, izlaganje tkanina je uvek povezano sa nizom teškoća. Zato se specijalno za izložbu u Ermitažu stvaraju posebni uslovi da ovi jedinstveni predmeti ne bi bili oštećeni od spoljnih uticaja.
„Tkanine su veoma fin materijal koji je veoma osetljiv na svetlo. Mi stvaralo posebne uslove za izlaganje sa svetlom koje ne oštećuje tkaninu. Ogroman deo kolekcije tekstila je nedostupan za naše posetioce. Mi prvi put pravimo takvu izložbu koja pokazuje kolekciju tekstila u kompletu: od neolita do naših dana. Želimo da pokažemo kao se razvijala umetnost tkanja, kako su tkanine pratile ljude kroz celu njihovu istoriju”, rekla je Lehovič.

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.