Izvor: Danas, 05.Mar.2015, 01:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan se plaši da će biti otrovan?

Ankara - Svaki obrok koji se posluži turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu prolazi rigorozna testiranja kako kod kuće tako i u inostranstvu usled straha od mogućeg ubistva trovanjem, otkriva njegov doktor, prenosi AFP.

Specijalna laboratorija za analizu hrane biće napravljena u Erdoganovoj predsedničkoj palati kako bi se u potpunosti osiguralo da je sva hrana bezbedna za jelo, kaže Dževdet Erdol za turski list Hurijet. Istaknute ličnosti ubijane su trovanjem češće >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nego mecima, dodaje Erdoganov doktor. Predsednik je još u januaru postavio Ibrahima Sarakoglua, profesora biohemije i mikrobiologije poznatog po svojim istraživanjima lekovitih svojstava biljaka, za jednog od svojih savetnika

Trenutno se uzorci predsednikovih obroka analiziraju u laboratorijama u Ankari i Istanbulu i tokom njegovih poseta inostranstvu. Analizira se i hrana i piće kako bi se otkrilo zračenje, hemijski materijali ili bakterije. Protivnici Erdogana optužuju za megalomaniju, a vlasti su stvorile kult ličnosti oko čoveka koji vlada Turskom od 2003, čas kao predsednik čas kao premijer, piše Hurijet, prenosi AFP.

Erdoganova palata od 1.500 soba koja je otvorena prošle godine u predgrađu Ankare oštro je kritikovana kao apsurdna ekstravagancija koja pokazuje da on dalje klizi u autoritarnu vladavinu.

Osmi predsednik Turske Turgut Ozal, podseća Hurijet, preživeo je pokušaj atentata 1988, kada je na njega pucao desničar na jednom partijskom kongresu. Njemu je u tom napadu samo povređen prst. Članovi njegove porodice dugo su verovali da je Ozal, koji je umro u kancelariji 1993. od nepoznatog uzroka, otrovan, ali je sud 2012. odbacio tu mogućnost, iako je obdukcijom njegovih ostataka pronađen zabranjeni insekticid DDT i srodna supstanca DDE u količini 10 puta većoj od normalne.

Bivši premijer Bulent Ečevit, koji je pet puta obavljao funkciju šefa vlade, preživeo je devet pokušaja atentata, najviše u zapadnom gradu Izmiru i Njujorku. Umro je 2006. od posledica moždanog udara. Nekadašnji ruski špijun Aleksandar Litvinjenko umro je 2006. od trovanja radioaktivnim polonijumom u Londonu, tri nedelje nakon što je ispio šoljicu čaja sa tom materijom.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.